JER MI JE STALO

Šta donosi Informacioni sistem zaštite prirode Federacije BiH

Ovaj portal je početna stranica na kojoj će biti objavljeni svi dijelovi ISZP-FBiH u modularnoj formi

Naslovna strana. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.10.2019

Informacioni sistem zaštite prirode Federacije BiH (ISZP-FBiH) čine informacije o prirodnom (biološkom i geološkom) naslijeđu Federacije u formi baza podataka, aplikativnih rješenja i internet-servisa. ISZP-FBiH namijenjen je za prikupljanje, čuvanje, održavanje i dijeljenje podataka. 

Ovaj portal početna je stranica na kojoj će biti objavljeni svi dijelovi ISZP-FBiH u modularnoj formi (zaštićena područja, flora, fauna, zaštićene vrste, crvena lista itd.). Svaki dio ovog informacionog sistema razvijat će se  kao posebna aplikacija i integrirati u sistem ili putem zajedničke baze ili dodavanjem vanjske reference na ovaj portal.

Implementaciju projekta je podržao Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Logo. Fond za zaštitu okoliša FBiH

Trenutno je razvijen modul Lista odabranih endemskih kopnenih biljnih i životinjskih taksona u jugoistočnoj Evropi. Fond za zaštitu okoliša FBiH

Trenutno je razvijen modul Lista odabranih endemskih kopnenih biljnih i životinjskih taksona u jugoistočnoj Evropi (JIE), a u narednom periodu bit će uspostavljeni i ostali dijelovi, odnosno moduli ISZP-FBiH. 

Trenutno je razvijen modul Lista odabranih endemskih kopnenih biljnih i životinjskih taksona u jugoistočnoj Evropi. Fond za zaštitu okoliša FBiH

Uspostavljanje osnovne baze Informacionog sistema zaštite prirode Federacije Bosne i Hercegovine (ISZP-FBIH) i različite regionalne saradnje i projekti koji se tiču očuvanja biodiverziteta podržao je Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (GIZ/ORF-BD) u sklopu podprojekta „Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje (BIMR)“, koji finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.