POSJETE

Tadić i Bramerc razgovarali u Sarajevu

S današnjeg sastanka. Tužilaštvo BiH

Avaz.ba

28.10.2019

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala se, sa svojim saradnicima, s glavnim tužiocem pri MRMKS Seržom Bramercom (Serge Brammertzom) i njegovim timom  . 

Na sastanku se razgovaralo o procesuiranju predmeta druge kategorije, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon što se podignu optužnice u Tužilaštvu BiH, kao i o mogućnostima njihovog prijenosa u Hrvatsku i Srbiju radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih kako bi se procesuirali pod nadzorom Tužilaštva pri MRMKS.

Na sastanku se razgovaralo i o prijenosu predmeta iz Tužilaštva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužilaštva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužilaca regiona te o aktivnostima u vezi s ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

Tužilaštvo BiH iskazalo je potrebu za unapređenjem saradnje sa MRMKS u budućnosti, uključujući, između ostalog, i organiziranje obuka i razmjene iskustava između dva tužilaštva.

Tužilaštvo MRMKS i Tužilaštvo BiH održavaju redovne radne sastanke radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.