SARAJEVO

Karajbić: Vlada FBiH je najveći kleptoman

Elvir Karajbić. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

29.10.2019

Ako se usvoji zakon o porezu na dohodak, Vlada FBiH bit će najveći kleptoman u Federaciji, kazao je danas Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, uoči sjednice ovog doma, na čijem je dnevnom redu i ovaj zakon.

SDP traži, stoga, da Vlada povuče zakon na doradu.

- Vlada vodi kleptomansku politiku, jer je dohodak povećala sa 10 na 13 posto, oporezuje prijevoz, topli obrok i druge naknade koje radnik dobije. Pogubno je što je ukinula olakšice i one porodice s više djece bit će više pogođene. Vlada želi oporezivati stipendije veće od 300 KM. Pitam premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku Milićević je li moguće studirati u Sarajevu sa 300 KM - istaknuo je Karajbić.

Kazao je da Vlada zakonom želi oporezovati sve što građanin dobije ako je iznos veći od pet prosječnih plaća, sve naknade iznad 150 KM koje student zaradi.

- Zakon nije usklađen između FBiH i RS i time se narušava jedinstvenost ekonomskog prostora. Ako se usvoji ovakav kakav je predložen, zakon će se negativno odraziti i na BDP. Tražimo da se povuče na doradu i napravi zakon koji će biti od koristi građanima - dodao je Karajbić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.