SARAJEVO

Protest dijaliznih pacijenata ispred KCUS-a: Može biti smrtnih slučajeva zbog isključenja s aparata

Traže hitno zasjedanje Vlade kako bi se odredili rokovi kad će se riješiti njihovi problemi

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

30.10.2019

Sa protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH stigli su u Sarajevo i pred Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu počeli protest. Spremni su ostati danonoćno do ispunjenja zahtjeva, a dio njih neće ići na dijalizu, što može imati katastrofalne posljedice. 

Na protest ih je za sada došlo skoro 70 i poručuju da odavde ne idu dok, prije svega, Vlada Federacije BiH ne sazove hitnu tematsku sjednicu o dijalizi i transplantaciji. Rok je 24 sata.

Kao krivca za stanje u kojem je više od 70 posto dijaliznih aparata neupotrebljivo, a transplantacija je bilo svega sedam, vide Ministarstvo zdravstva, menadžere bolnica, koordinatore koji trebaju razgovarati sa porodicom umrle osobe i tražiti pristanak za darivanje organa.

- Došli smo da protestiramo za život, a ne za paradajz. Nećemo se pomaći. Bojim se današnjeg dana s obzirom na to da oni koji su se odlučili isključiti s dijalize, mogu biti bez nje od 24 do 48 sati. Poslije toga, nastaju teške posljedice, pa i smrt - kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Na protest su došli pacijenti iz Tuzle, Zenice, Bihaća, Ključa, Viteza, Bugojna, Travnika, Lukavca, Žepča, Kaknja...

Pročitali su i zahtjeve.

Osim sjednice Vlade, traže da Vlada naredi kliničkim centrima da rade na transplantacijama, da direktori bolnica narede koordinatorima da rade svoj posao, da Vlada izvrši pritisak da se obnove aparati, a sve u roku od 60 dana i s imenima i prezimenima odgovornih za realizaciju. U protivnom, traže smjenu ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića.

Okupljeni pacijenti strahuju od noći, ali usprkos jako hladnom vremenu i strahu spremni su ostati do kraja. Očekuju da će nadležni čuti njihove vapaje.

Transparentima koje nose poručuju da se troše milioni maraka za nova vozila a nema novca za dijalizne aparate, da umiru polako ali sigurno jer je u BiH čak 400 preminulih u jednoj godini na dijalizi, da je opstrukcija u transplantaciji, da novca ima i to 2,5 miliona KM odvojenih za transplantaciju ali je utrošeno samo 200.000 KM, pitaju gdje je nestao čovjek...

Dijaliznim pacijentima se još niko nije obratio, ni usmeno. I dalje, nakon dva i po sata, stoje pred KCUS-om na otvorenom, nije im dozvoljeno da uđu u krug centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.