SARAJEVO

Izetbegović: Želimo znati je li HDZ za NATO put

Sastanak naredne sedmice kako bi se radilo na relaksaciji odnosa

Piše: M. Aš.. / Avaz.ba

31.10.2019

Sa sjednice Glavnog odbora SDA - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

U Sarajevu je za danas zakazana sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će biti govora o aktuelnoj političkoj situaciju u zemlji.

Bakir Izetbegović, lider SDA, potvrdio je novinarima uoči početka sjednice da će naredne sedmice biti održan sastanak sa HDZ-om kako bi se radilo na relaksaciji odnosa.

- Želimo znati je li HDZ za NATO put i da li je za uvjetovanje formiranja vlasti - rekao je Izetbegović i dodao:

- Nadamo se omekšavanju njihovih stavova o tom pitanju. Imamo i presudu koja se odnosi na Mostar i tu stvarno kanimo intenzivirati razgovore i konačno doći do rješenja.

Kada su u pitanju posljednje izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji smatra da ANP ne smije biti uvjet za formiranje vlasti i da "bošnjačka strana uvijek nešto uradi da se ništa ne uradi", lider SDA poručio je da nikakav uvjet ovaj put nije postavila, za razliku od druge dvije strane.

- Jedini naš uvjet je da se poštuju Ustav i vladavina zakona, što se ne može nazvati uvjetovanjem. HDZ ima svoj uvjet, SNSD ima svoj uvjet. Oni uvjetuju, koče i opstruiraju. Vidjet ćemo se iduće sedmice s gospodinom Čovićem. Daje pomalo kontroverzne izjave, da želi relaksaciju i popravak odnosa, a onda ovakvu izjavu da, ili susret s Lajčakom. Vidjet ćemo se, pa ćemo razgovarati – rekao je on.

Osvrnuo se i na u mogućnost stvaranja nove parlamentarne većine bez SNSD-a, a sa SDS-om i PDP-om.

- U ovome času se bitne stvari mogu riješiti u Predsjedništvu i tamo traju ti pregovori. To je pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice, savjetnici tri člana Predsjedništva tragaju za kompromisnim rješenjem oko ANP-a i saradnje sa NATO-om i ja mislim da će se tu naći neko rješenje – izjavio je Izetbegović.

Lider SDA danas je novinarima prokomentirao i izvještaj Vlade RS Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem optužuju visokog predstavnika i SDA, navodeći u njemu da je posljednja programska deklaracija te stranke "ekstremistička".

- Ne bi me začudilo ni da je zovu islamističkom. Uvijek tu stvar rade. Da nije tužno, bilo bi pomalo smiješno. Sjećam se te neke "olimpijade" u ratu, kada Srbija nije učestvovala u Olimpijadi, pa su na Jahorini napravili tu neku svoju alternativnu. Ne znam šta  takvim stvarima kane postići. Mislim da sličan dojam imaju i ozbiljni ljudi u Vijeću sigurnosti koji dobiju takve izvještaje – kazao je Izetbegović.

On je dodao da će na sjednici GO tražiti da se odblokira zakonodavna vlast, jer ona ne smije biti zakočena zbog formiranja vlasti.

- Preko 60.000 KM košta svaki dan nerada poreske obveznike. To je velika šteta. I to je ono što je samo mjerljivo - rekao je lider SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.