VLAST

Zaimović: Poziv HDZ-u da ponude kandidata za predsjednika FBiH

Negativan je rekord kada je u pitanju formiranje vlasti FBiH, kazao je Zaimović

Zaimović: Naredna sjednica 20. i 21. novembra. M. R. S.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

1.11.2019

Bilježimo negativan rekord kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou FBiH. Pozivamo HDZ BiH da ponudi kandidata za predsjednika Federacije kako bi se krenulo u formiranje Vlade.

Kazao je ovo danas Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Negativan je rekord kada je u pitanju formiranje vlasti FBiH. To je neobična situacija i nije dobra. Ali, olakšavajuća okolnost je to što je parlamentarna većina, koja je dogovorena, ista kao ona prije, tako da nema nekih disproporcija i u odnosu s Vladom. Od Vlade imamo dosta materijala koje trebamo razmatrati – rekao je Zaimović.

Naglasio je da je neophodno prvo izabrati rukovodstvo Federacije, odnosno predsjednika i dva potpredsjednika, kako bi se krenulo u formiranje nove Vlade te da mjesto predsjednika pripada kandidatu iz reda hrvatskog naroda.

Dodao je da je u četvrtak u Mostaru sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH o formiranju vlasti te da ne želi reći ništa što bi moglo otežati razgovore.

Govorio je i o zakonima o porezu na dohodak i o doprinosima, o kojima se rasprava i glasanje odgađaju već dva puta zbog zamjerki stranaka iz parlamentarne većine. Zaimović je rekao da većina nije poljuljana.

- Nema velike drame što se tiče većine oko tih zakona. Jedan od klubova želi vidjeti projekciju, jer su neki kantonalni zavodi za zapošljavanje dostavili ozbiljne primjedbe da je doveden u pitanje njihov opstanak zbog snižavanja stope doprinosa za nezaposlenost. Niko od klubova nije rekao da je protiv, samo žele projekcije od Vlade. Tu je i pitanje oporezivanja dividendi. Imate onih koji nisu podizali dividende i bile bi sada oporezovane sa deset posto. To se tumači kao retroaktivno oporezivanje i ovi koji nisu podizali dividende, bili bi u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji jesu – pojasnio je Zaimović.

Kazao je da misli da će iduće sedmice Vlada organizirati razgovore s klubovima i da će on, kao predsjedavajući, čim se riješe sve dileme, odmah sazvati nastavak sjednice Predstavničkog doma, na čijem su dnevnom redu ovi zakoni.

Inače, Zaimović je, što nije zabilježeno u proteklih nekoliko mandata, organizirao danas susret s novinarima kako bi čuo šta se može uraditi da bi novinari imali kvalitetnije uvjete za rad i praćenje Parlamenta FBiH.

Najavio je da bi od iduće godine Parlament FBiH mogao imati na raspolaganju cijelu zgradu Gradske uprave Sarajeva, u kojoj se trenutno nalazi, a da bi FBiH Gradu Sarajevu ustupila prostor kod Vječne vatre.

Najavio je i narednu dvodnevnu sjednicu Predstavničkog doma za 20. i 21. novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.