UPOZORENJA Pružni prijelazi u BiH spadaju u kategoriju rizičnih područja

Je li rampa skuplja od života?

Od Zenice do Sarajeva nalazi se 11 prijelaza, a 2005. godine postavljena je nova aktivna zaštita

A. Čengić / Avaz.ba
03.11.2019 17:54

Stanovi kod Doboja: Na ovom prijelazu desilo se pet teških nesreća

Foto: Arhiv

Pružni prijelazi u Bosni i Hercegovni spadaju u kategoriju rizičnih područja. Koliko su opasni pokazuje podatak da se samo na prijelazu Stanovi kod Doboja dogodilo pet teških saobraćajnih nesreća.

Posljednji trenutak

Nije rijetkost i da građani na društvenim mrežama bilježe trenutke kada voz prolazi, a rampa ostane dignuta, ili da nesavjesni vozači, ali i pješaci, ne poštuju signalizaciju pa u posljednji trenutak prijeđu preko prijelaza.

Na prugama „Željeznica FBiH“ sagrađeno je 195 prijelaza. Svi su osigurani i obilježeni odgovarajućom signalizacijom. Prema posljednjim podacima, 40 ih je osigurano aktivnom zaštitom, a 155 pasivnom.

Od Zenice do Sarajeva nalazi se 11 prijelaza, a 2005. godine postavljena je nova aktivna zaštita, dok su 2011. godine osigurana dva prijelaza kod Živinica, a 2013. četiri od Mostara do Čapljine.

  • Najvažnije je otvoriti dobro i oči i uši
    Najvažnije je otvoriti dobro i oči i uši Foto: Arhiv

Svi putni prijelazi na prugama “Željeznica RS” osigurani su u skladu sa zakonskim propisima, potvrdila nam je Aleksandra Simić, portparol “Željeznica RS”.

- Od 248 putnih prijelaza, 23 su osigurana svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 13 mehaničkim branicima, dok su preostali osigurani saobraćajnim znakovima i „trouglom preglednosti“ - rekla je Simić.

11 nesreća

Da s posebnom pažnjom vozači i pješaci trebaju pristupiti prijelazu pokazuje podatak „Željeznica RS“, gdje je u posljednjih pet godina bilo 11 udesa u kojima je  više osoba poginulo ili teže povređeno ili je nastala veća materijalna šteta.

Kako nam je rekla Simić, ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost „Željeznica RS“, nego drugih učesnika u saobraćaju, na putnim prijelazima vozača drumskih vozila, a na otvorenoj pruzi pješaka.

1.031 kilometar je duga željeznička pruga u BiH, u oba entiteta se nalaze 443 pružna prijelaza

Komentari

NA VRH