PROBLEMI Slano - Orahov Do i Duži - Imotica vraćaju se na stari režim

Iz Ravnog i Neuma preko granice ponovo samo sa propusnicama

Sve navigacije vode do tog prijelaza, kojim nam više od 40 posto gostiju dolazi, kaže Burić

M. Smajkić
04.11.2019 06:44

Ravno: Gravitiraju Dubrovniku i Slanom

Foto: Avaz

Granični prijelazi Slano - Orahov Do i Imotica - Duži još će samo dva dana imati status međunarodnih prijelaza za promet putnika. Odlučili su tako u Mješovitoj komisiji za praćenje provedbe Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, potvrđeno nam je iz Granične policije BiH.

Duga čekanja

Zanimljivo je da je ova odluka donesena 25. oktobra, samo dan nakon što su sa predstavnicima Komisije sastanak održali načelnici općina Ravno i Neum Andrija Šimunović i Živko Matuško, koji su im iznijeli probleme stanovništva s tih područja, pogotovo one koji se odnose na višesatna čekanja na granici, ali i izdavanje pograničnih propusnica te strožije kontrole.

Apel Šimunovića i Matuška Komisiji o tome da ova dva prijelaza i dalje zadrže status  međunarodnih, nije urodio plodom pa će prelazak granice na tim mjestima od 5. novembra biti po starom režimu.

- Granični prijelaz Slano - Orahov Do za nas, u Ravnom, iznimno je važan. Praktično, svega petnaestak kilometara imamo do mora, a općepoznata je činjenica da mi gravitiramo Dubrovniku. Nadalje, sve navigacije vode preko tog prijelaza, a više od 40 posto naših gostiju dolazi upravo preko njega i on je za nas, u najkraćem, razvojni - ispričala nam je jučer Stana Burić, Ravnjanka, zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nesmetan prijelaz

U Neumu, s druge strane, iznose da im je nesmetan prolazak preko GP Duži - Imotica  veoma bitan ljeti, kad su nesnosne gužve.

- Nije naodmet da taj prijelaz i dalje zadrži status međunarodnog, ali više bi značilo da se nesmetano možemo kretati preko GP Radež - Vukov Klanac, koji vodi prema Metkoviću. Svega dva posto stanovništva ima granične propusnice, jer su provjere rigorozne - kazao nam je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma.

Gabela zadržala status

Komisija je donijela odluku o tome da GP Gabela  - Gabela Polje I i u naredna tri mjeseca, odnosno do njihovog novog zasjedanja, i dalje zadrži kategoriju graničnog prijelaza za međunarodni promet.

Komentari

NA VRH