SVOJATANJA

Nove trzavice nakon promjene naziva dubrovačkog aerodroma: Čiji je Ruđer Bošković!?

U Ravnom ponosni na porijeklo naučnika

Spomenik pred zgradom Općine. Avaz

Meliha Smajkic

23.11.2023

Kada je, početkom ovog mjeseca, aerodrom u Dubrovniku nazvan po Ruđeru Boškoviću, ponovo su u javnom prostoru otpočele trzavice čiji je ovaj naučnik, rođeni Dubrovčanin, koji se bavio matematikom, astronomijom, fizikom, filozofijom i geodezijom.

Mještani ljuti

Zanimljivo, priču o tome nedavno je donio i britanski “Guardian”, u čijem je tekstu, koji su prenijeli brojni mediji u Hrvatskoj i Srbiji, navedeno da je “promjena imena dubrovačkog aerodroma zapalila novi etnički spor između Hrvata i Srba”.

Međutim, u tekstu se potkrala greška o tome da se Orahov Do, rodno selo Ruđerovog oca Nikole, nalazi u Republici Srpskoj.

Razljutilo je to mještane Ravnog, na jugoistoku BiH, koje se prostire duž neumskog i dubrovačkog zaleđa, poznatog po špilji Vjetrenici i mjestu u kojem je počeo rat u BiH. Jer Orahov Do je u sastavu Ravnog, koje se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, i koliko su ponosni na Ruđera Boškovića i njegovo porijeklo, govori činjenica da je ispred zgrade Općine postavljen spomenik tom velikanu, a njegovo poprsje se nalazi u Orahovom Dolu. Imaju i ulicu nazvanu po Boškoviću, a kuća njegovog oca je svojevrsni muzej.

Orahov Do: Selo koje pripada Ravnom. Facebook

Kaže nam to i Stanislav Vukorep, jedan od autora općinske monografije, ali i vrsni poznavalac Ravnog i tog područja. Vukorep je nerijetko dovodio turiste i znatiželjnike do rodne kuće Nikole Boškovića, koja je obnovljena sredstvima Vlade Hrvatske.

O rodnoj kući Ruđerovog oca, inače trgovca, kaže da je posebna građevina i po gradnji i po veličini.

- Imali su svoju kapiju, kuća je dugačka 20-tak metara, a po tipu je poput kuća iz primorja. Sama građevina odaje da je riječ o bogatom rodu, jer poznato je da je njihovo porijeklo bilo plemićko.

Njegov pradjed je bio Boško Pokrajčić i po njemu je obiteljska loza koja se odvojila od plemićke loze Pokrajčića dobila prezime Bošković. Upravo se grbom Pokrajčića koristio za pečaćenje svojih pisama. Njegovog strica Iliju, katoličkog svećenika, sasjekli su uskoci na vratima crkve jer im nije dao da ubijaju narod. I nikakve veze s pravoslavljem nemaju, to je sve „rekla-kazala“ - ispričao nam je Vukorep.

Ponovna obnova

Naglašava da su u Ravnom pokazali koliko im znači taj naučnik i da će ustrajati u tome, pa se može reći, kaže, da je Ruđer pomalo i bosanskohercegovački.

- Rodna kuća njegovog oca će se ponovo obnavljati, što je ljetos obznanjeno, jer su zbog protoka vremena potrebna nova ulaganja - rekao nam je Vukorep.

Etnički identitet

Vukorepu nisu strana ta svojatanja Ruđera, koji je uvršten među 100 najznamenitijih Srba, kao i da su se ne tako davno zbog toga slale i diplomatske note. Navodno i planirani aerodrom u Trebinju trebao je ponijeti njegovo ime.

- Općenito, vjerski izbori i opredjeljenja napravljeni stoljećima unatrag su očvrsnuli u etnički identitet: katolici u Hrvate, pravoslavci u Srbe, a bosanski muslimani u Bošnjake - piše “Guradian”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.