AKTUELNO

Danas nastavak prekinute sjednice za izbor novog direktora SIPA-e

Obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs

Nastavak sjednice Nezavisnog odbora. Avaz

I. K. / Avaz.ba

4.11.2019

Danas će biti nastavljena prekinuta sjednica Nezavisnog odbora za izbor novog direktora SIPA-e. 

Kako je kazao zamjenik predsjedavajućeg ovog odbora Enes Obralija, očekuje se dolazak svih članova i završetak procedure.

Podsjetimo, sjednica Nezavisnog odbora prekinuta je 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

Na sjednici Nezavisnog odbora obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e, i to sa aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zupcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Obralija je nakon sjednice Odbora 21. oktobra rekao da je donesen zaključak da se za sva četiri kandidata provjeri ispunjava li neko od njih uvjete za penziju.

Mediji su ranije objavili da je imenovanje novog direktora SIPA-e prolongirano do daljnjeg jer je utvrđeno da je Stanić ispunio uvjete za penziju.

Također, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stječe uvjete za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.