POSJETE

Fild: Stvoriti okruženje koje će zadržati mlade u BiH

Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, rekao Fild

Fena

4.11.2019

Fild održao i predavanje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Britanski ambasador Metju Fild (Matthew Field) posjetio je danas Internacionalni univerzitet "Burch" i sa studentima razgovarao na temu "UK i Bosna i Hercegovina: zajedničkim radom do promjena".

Fild je istakao da je njegova posjeta izraz podrške Univerzitetu, koji je dio britanske "Stirling Education" obrazovne grupacije.

U svom predavanju studentima ambasador je rekao da promjene koje treba da se dese Bosni i Hercegovini treba da dođu od samih njenih građana.

- Teško će neko znati vaš put bolje od vas samih. Za Bosnu i Hercegovinu najvažnije je boriti se protiv korupcije, unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, izlaznost na izbore, te unaprijediti poslovno okruženje, olakšati načine pokretanja biznisa i dovesti investitore - poručio je Fild, te dodao da je glavni cilj njegove misije u BiH da se fokusira na promjene koje građani žele vidjeti.

Osvrnuo se na odlazak mladih iz BiH kao jedan od najvećih problema jer odlaze najbolji resursi, te naglasio da je neophodno stvarati okruženje i prilike koje će ih zadržati.

Istakao je da su start up projekti i razvoj poduzetništva jedan od prioriteta UK-a i da je sretan što se Bosna i Hercegovina u tom smjeru počela razvijati.

Rektor Univerziteta Mersid Poturak je istakao da je dolazak britanskog ambasadora znak da je univerzitet na dobrom putu.

- Kao najbolje rangirani privatni univerzitet i prvi poduzetnički univerzitet suočavamo se sa različitim izazovima. Upravo, to je put koji smo izabrali jer želimo buduće poduzetnike u društvu, mlade koji će praviti promjene i doprinositi razvoju bh ekonomije i društva općenito - precizirao je Poturak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.