PORUKE

Mustafa Spahić za „Dnevni avaz“: Zašto je Cerić šutio tolike godine?

Kako je kao reis mogao trpjeti da od 1995. do 2012. godine plagijati budu udžbenici

Spahić: Ispoštovat ću sve što Rijaset kaže. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

5.11.2019

Prof. Mustafa ef. Spahić reagirao je u izjavi za „Dnevni avaz“ na odluku Uprave Medrese "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru da se udžbenici čiji je on autor suspendiraju iz nastavnog plana i programa ove škole.

Odgovorio je i na prozivke bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, koji je pojedine knjige čiji je autor Spahić nazvao plagijatima.

Lojalan i regularan

Rijaset Islamske zajednice u BiH nije obaviješten o odluci Uprave Medrese "Gazi Isa-beg". A, kako kaže ef. Spahić, upravo je Rijaset naručilac udžbenika i jedini koji ima prava njima raspolagati, štampati i stavljati ih u proceduru. Kada bi se, kaže, prodao milion udžbenika, on neće dobiti ništa, baš kao i da se ne proda niti jedan primjerak.

- Ni ja niti bilo ko drugi, osim Rijaseta, ne odlučuje o tim udžbenicima. Ja sam autorska prava prenio na Rijaset. Šta će biti s tim udžbenicima, nije ni moja dužnost ni obaveza da odlučujem. Šta će Mešihat i Muftijstvo u Sandžaku ili bilo gdje drugo raditi nije moja stvar. Izričita ingerencija, nadležnost, kapacitet, legitimitet, legalitet i nadležnost nad ovim udžbenicima je na Rijasetu IZ u BiH – ističe ef. Spahić.

On ističe da je „legalista, lojalan i regularan“ i da će ispoštovati sve što Rijaset kaže.

Kada su u pitanju Cerićeve optužbe, Spahić kaže da treba znati da je superrecenzent Spahićevim udžbenicima Povijest islama za drugi, treći i četvrti razred bio upravo bivši reis.

- On nije dao da se štampa udžbenik Povijest islama dok on nije napisao recenziju. Kroz sva izdanja Povijest islama ima 6 – 7 recenzenata. Izdanju koje je štampao Rijaset, recenzenti su bili profesori Enes Pelidija i Ismet Bušatlić. A, superrecenzent je bio tadašnji reis Cerić – kaže Spahić.

Kako je trpio

Zanimljivo je, dodaje, i da su ovi udžbenici u upotrebi od 1995. godine, a da Cerić tek sad reagira.

- Kako je kao reis mogao trpjeti da od 1995. do 20012. godine plagijati budu udžbenici i da on bude superrecenzent – poručuje Spahić.




Izdavači naveli da je autor 


- Ja sam insistirao da se navede da sam ja priredio udžbenike. Ali, izdavači to nisu dali, rekli su da ne može tako i naveli su da sam autor – kaže Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.