TUŽILAŠTVO BIH

Oficir Oružanih snaga BiH optužen za primanje mita

Tužilaštvo BiH. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

6.11.2019

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Ramiza Mićivode, oficira Oružanih snaga BiH iz Goražda koji se tereti da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti. On je bio uhapšen krajem prošle godine, ali je, uz mjere zabrane, pušten da se brani sa slobode.

Optuženi se tereti da je u svojstvu vojne osobe, u činu pukovnika OSBiH, zadužen za civilno-vojnu saradnju u brigadi taktičke podrške u kasarni Rajlovac, zlouporabio službeni položaj kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

On se tereti da je, koristeći svoj položaj, tražio i dobio novac od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne Rajlovac, kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OSBiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

Prema navodima optužnice, optuženi se sastajao s oštećenima i tražio novac, te je u dva navrata od oštećenih na dogovorenom mjestu preuzeo novac.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH prekoračio granice svojih službenih ovlasti te pribavio sebi protupravnu imovinsku korist i drugom nanio štetu.

Mićivoda je i dugodišnji sportski radnik i šef Karate kluba „Goražde“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.