POSJETE

Dr. Sebija Izetbegović u službenoj posjeti Kataru

Razgovaranp o saradnji u sektorima zdravstva i medicinskih nauka, te općenito o saradnji u oblasti obrazovanja i naučnog istraživanja između BiH i Katara

Dr. Izetbegović s šeikom el-Misnad. Ambasada BiH u Kataru

Piše: S. N.

7.11.2019

Tročlana delegacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, s generalnom direktoricom KCUS-a prof. dr. Sebijom Izetbegović na čelu, boravi  u dvodnevnoj posjeti Kataru.

Tokom prvog dana posjete Dohi, prof. dr. Sebija Izetbegović se susrela s premijerom Katara, šejhom Abdulahom bin Naserom bih Halifom el-Tanijem (Nasser bin Khalifa Al Thani), njenim visočanstvom šeikom Mozom bin Naser el-Misnad (Nasser Al Misnad), predsjedavajućom  Katarske fondacije, te s ministricom zdravstva dr. Hanan Muhamed el-Kuvari (Al Kuwari).

Delegacija KCUS-a, predvođena dr. Izetbegović, razgovarala je o saradnji u sektorima zdravstva i medicinskih nauka, te općenito o saradnji u oblasti obrazovanja i naučnog istraživanja između BiH i Katara, saopćeno je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Dohi.

Katarska fondacija obuhvata skoro sve sfere razvoja društva te posvećuje naročito veliku pažnju razvitku obrazovanja, naučnog istraživanja i razvoja društvenih zajednica u Kataru, a i na globalnom nivou u okviru svojih međunarodnih fondacija kao što su "Education Above All", "World Innovation Summit for Health" (WISH) i druge.

Sastanku su prisustvovali i prof. dr. Mustafa el-Halil (Al Khalil), generalni direktor Hazm Mebaireek kliničkog centra, te dr. Bisera Turković, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kataru.


Dr. Izetbegović s premijerom Katara el-Tanijem. Ambasada BiH u Kataru

U toku prvog dana svoje posjete  generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Izetbegović je posjetila i ultramodernu bolnicu Sidra s obrazovnim i biomedicinskim naučno-istraživačkim centrom te se susrela s predsjedavajućim Upravnog odbora bolnice Muhamedom Halidom el-Manom (Khalid).

U sastavu delegacije je i prof. dr. Enra Suljić-Mehmedika, direktorica Discipline za nauku i nastavu KCUS-a, i prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, koji su ostvarili kontakte i saradnju u okviru svojih nadležnosti - navedeno je u objavi Ambasade BiH u Dohi.

Dr. Izetbegović tokom razgovora s el-Misnad. Ambasada BiH u Kataru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.