AKCIJE

"Avazova" kampanja: U Tuzli urađeno 20 besplatnih PAPA testova

Vrlo je važno da svaka žena bar jednom godišnje ode svom ginekologu i uradi ovaj test, kazala dr. Mahira Jahić

Jahić: Neke od pacijentica PAPA test radile prvi put. Avaz

Piše: A. Hadžić

8.11.2019

U Ginekološkom centru „Dr. Mahira Jahić“ u Tuzli ove je sedmice u okviru kampanje „Zdravlje je najveće bogatstvo“, koju je pokrenuo „Dnevni avaz“, 20 čitateljica našeg lista obavilo besplatne PAPA testove.

Prijatelj projekta. BH Telecom

Istakli ljubaznost

- Interesiranje za ovu akciju bilo je izuzetno veliko. Ima pacijentica koje prvi put rade PAPA test. S obzirom na moja dugogodišnja iskustva, vrlo je važno da svaka žena bar jednom godišnje ode svom ginekologu i uradi ovaj test.  Ako  pokaže bilo kakve promjene, nastavljaju se propisane  medicinske procedure – navodi dr. Jahić.

Za vrijeme naše posjete Centru bio je zakazan pregled osam pacijentica.

- Čim sam pročitala u „Avazu“ za akciju, pozvala sam kako bih zakazala termin. Osim PAPA testa, doktorica mi je uradila i još jedan pregled za koji, možda, nije bila obavezna. O ljubaznosti i pristupu da i ne govorim. Hvala svima koji su ovo organizirali – kazala nam je pacijentica Alma Jusić iz Tuzle.

Uskoro nalazi

Tuzlanka S. P., majka dvoje djece, osim što je pohvalila akciju besplatnih  PAPA testova, priznala nam je i da ne ide redovno na ginekološke preglede. Izlazeći iz ordinacije dr. Jahić, samo je prokomentirala: „Dobro je što sam došla.“

U ovom ginekološkom centru kazali su nam da će nalazi PAPA testova svih 20 pacijentica koje su u okviru „Avazove“ akcije imale besplatan pregled biti gotovi za desetak dana.

Redovne kontrole

- Kada bi žene znale šta za kvalitet njihovog života znači redovan ginekološki pregled, posebno uzimanje PAPA testa, sigurno se ne bi dvoumile da odu ginekologu. U mojoj dugogogodišnjoj posvećenosti otkrivanja karcinoma grlića materice mnogo je slučajeva gdje je, upravo to što je pacijentica na vrijeme otišla ljekaru, prevenirano ono najgore. Kada je Tuzla u pitanju, imamo odlične ljekare i zato molim žene da se redovno kontrolišu – poručuje dr. Jahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.