REAKCIJE

Izetbegović o Makronu: Teška i neutemeljena izjava, mi smo se ishrvali s tim problemom

Ovih dana što se dešavalo s odbijanjem davanja kandidatskog statusa i počinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom loša je poruka

Makron i Izetbegović. Agencije

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

8.11.2019

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, komentirao je izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), koji je rekao da je BiH tempirana bomba tik pored Hrvatske.

Izetbegović je rekao da je ta izjava teška i neutemeljena. 

- Ovih dana što se dešavalo s odbijanjem davanja kandidatskog statusa i počinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom loša je poruka. Imao je ulogu Makron i dao je teške izjave o NATO-u i BiH. Teške i neutemeljene izjave. Iz Francuske je otišlo pet puta više, ako ne i šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiiH se taj problem definitivno rješava. Mi smo donijeli potpune strategije, članica smo koalicije koja se vrlo uspješno hrve sa tim problemom. U zadnje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta i sedam osoba se vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna, tako da se definitivno može konstatirati da smo se mi sa tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BIH je zaista neutemeljeno - poručio je Izetbegović.

On je kazao da blokada EU integracija i dovođenje u pitanje čvrstoće NATO saveza nije ono što je BiH navikla od Francuske.

Prokomentirao je i najavljenu sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj će se raspravljati o Programskoj deklaraciji SDA i vraćanju nadležnosti s nivoa države na nivo entiteta, te je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da će biti mijenjan.

- S time se, naravno, svi moraju usaglasiti i srpski predstavnici su se usaglasili, onako kako su se sve tri strane usaglasile u Dejtonu, da potpišu Dejtonski mirovni sporazum i da postoji entitet RS. Prema tome, nema vraćanja nazad. To će biti ponovo neki njihovi zaključci od kojih nema, zapravo, ništa, koji se rade samo u političke svrhe, radi izbora i dobivanja podrške u narodu. Nema nazad, jer, ako krenemo nazad, možemo se vratiti u 1992. – kazao je Izetbegović.

Na pres-konferenciji je kazao i da SDA nema namjeru mijenjati partnere za formiranje vlasti u probosanskom bloku.

- Ne vidimo da se drugačije može raditi. Naravno, mi bismo mogli ići i sami, ali ne želimo biti sami. Mi želimo i vlast i odgovornost i sve što ide uz to podijeliti sa SBB-om i Demokratskom frontom. Bez HDZ-a se ne može, a ne vidimo alternativu ni SNSD-u jer ne bi bilo prolaznosti na nivou Doma naroda i ne bismo da pravimo neku asimetričnu vlast, ali očekujemo i s njihove strane spremnost da se neki koraci naprave, da se odustane od toga da entitetska skupština nameće stavove u onome što nije njena nadležnost, nego je nadležnost države - rekao je predsjednik SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.