STAVOVI

Građani nisu ti koji sprečavaju pomirenje

Nakon izlaganja većina predstavnika zemalja članica iskazala svoju zabrinutost, ali i zainteresiranost i podršku procesu suočavanja s prošlošću u BiH

Korjenić: Nužno raditi na borbi protiv poricanja ratnih zločina. Avaz

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

11.11.2019

Selmi Korjenić, koja je u Ujedinjenim narodima u ime organizacije “Trial” govorila o posljedicama rata i neriješenim ratnim zločinima, na tako emotivan način da je skoro do suza dovela ambasadora Svena Alkalaja, kazala nam je da je suočavanje s prošlošću jedna od najvažnijih tema koje se vežu uz napredak BiH i regiona.

Komplicirana pitanja

- Mnogo je problema u našoj zemlji, ali ono što treba biti jedan od ključnih preduslova za napredak jeste poštivanje presuda koje su donijeli međunarodni i domaći sudovi te, u vezi s tim, osiguranje da se negiranje, minimiziranje ili opravdavanje svih zločina zabrani, kao i da žrtve i njihove porodice, koliko je moguće, dožive pravdu, istinu i naknadu štete – kaže Korjenić.

Ističe da je u UN-u kazala da mnoga komplicirana pitanja i dalje nisu riješena na zadovoljavajući način, poput privođenja ratnih zločinaca pred lice pravde, ostvarivanja prava žrtava i njihovih porodica te općenito pomirenje naroda i zajednica.

- Istakla sam da je izuzetno važno nastaviti borbu protiv nekažnjivosti za počinjene ratne zločine, ali da bi društvo, a prvenstveno žrtve, imale potpuniji osjećaj pravde, procesuiranje počinitelja samo po sebi nije dovoljno. Nužno je raditi na borbi protiv poricanja ratnih zločina, uključujući genocid, te da politike koje podržavaju poricanje, glorificiranje i minimiziranje genocida i drugih ratnih zločina, bez obzira na to nad kim su počinjeni, danas više nego ikad dominiraju javnim prostorom – kaže Korjenić.

Posebno joj je važno poslati poruku da obični građani nisu ti koji sprečavaju pomirenje te da bez podrške države te sveobuhvatnog institucionalnog pristupa, pomirenje ne može imati dugotrajne efekte.

Važne diskusije

Dodaje i da je nakon njenog izlaganja uslijedilo obraćanje članova Vijeća sigurnosti te je većina predstavnika zemalja članica iskazala svoju zabrinutost, ali i zainteresiranost i podršku procesu suočavanja s prošlošću u BiH. Izdvojila je izlaganje predstavnika Njemačke.

- Interesantno je da je predstavnik Njemačke dodatno pitao predstavnike Srbije i Hrvatske kako susjedne zemlje mogu pomoći u nastojanju da se spriječi veličanje ratnih zločinaca, te se konkretno osvrnuo na primjer studentskog doma na Palama koji nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ovakve diskusije i pitanja jako su važni jer u fokus stavljaju odgovornost za suočavanje s prošlošću i pomirenje na cijeli region, a ne samo na BiH – kaže Korjenić.

Negiranje zločina

- Negiranje, minimiziranje ili opravdavanje svih zločina, nad kim god da su počinjeni, neprihvatljivo je. Međutim, najveći problem predstavlja činjenica da ne postoji sveobuhvatni institucionalni pristup, shvatanje i volja da se nešto u vezi s tim promijeni - ističe Korjenić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.