AKTUELNO

Pročitajte zaključke PIC-a nakon sjednice Narodne skupštine RS

BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta

PIC. Avaz

Avaz.ba

13.11.2019

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacili su zaključke koje je vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila na sjednici prije dva dana. Kako navode u OHR-u, oni se temelje na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi nego putem provedbe reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podupire i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju, stoji u saopćenju. 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je na sljedeće činjenice:

- BiH je priznata kao suverena država 1992. godine te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su protivni ovim činjenicama.

- BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo temeljem Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

- Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje. Djeluje sukladno Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji priznaje teritorijalni integritet, političku neovisnost i suverenitet BiH.

- Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji birati koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Republika Srpska temeljem Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu djelovati u skladu s odlukama institucija BiH i “pružati svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH”. 

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ističu i kako u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija. 

Istaknuta je i podrška PIC-a visokom predstavniku i njegovom mandatu, a ambasadori su izrazili i pohvale naporima visokog predstavnika u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, također, pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u provedbu mirovnog sporazuma. 

- Međunarodna zajednica zadržava prijeko potrebne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma - navedeno je u saopćenju. 

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.