SARAJEVO

Sud BiH petoricu osumnjičenih u predmetu "Var" pustio da se brane sa slobode

Istraga se nastavlja

Ročište za uhapšene u predmetu "Var". S. Saletović

Piše: A. Č.

13.11.2019

U Sudu BiH ročište za osumnjičene u predmetu "Var" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene u predmetu "Var".

Vladimir Dominković, Fuad Zahirović i Anto Bilješko pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Ilija Živković i Kenan Bajraktarević jučer su u Državnom tužilaštvu priznali krivicu te su pristali na saradnju, a Sud BiH izrekao im je mjere zabrane.  

Izrečene mjere podrazumijevaju zabranu sastajanja i međusobnog komuniciranja, kao i zabranu komuniciranja sa svjedocima i dužnosnicima kantonalnih i entitetskih saveza.

Kako je navelo Tužilaštvo, Dominković je organizirao grupu kojoj su pristupili i ostali i zahtijevali od uprava klubova dar za povoljno suđenje. Optužba se, između ostalog, odnosi na utakmice GOŠK - Budućnost od 13. oktobra prošle godine i TOŠK - GOŠK od 20. oktobra. 

Prema optužnici, sudija Živković za utakmicu GOŠK -Budućnost uzeo je 3.000 KM, dok je sudija Bajraktarević za utakmicu TOŠK - GOŠK uzeo 3.000 eura i 1.000 KM. Sudije je za te utakmice delegirao Vladimir Dominković. 

Tužilaštvo BiH kao jednu od odgovornih osoba navodi i Antu Bilješku, koji je delegirao posmatrače. Njegova odbrana odbacila je te navode.

Podsjećamo, riječ je o istrazi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja se odnosi na namještanje utakmica Prve lige FBiH, a istragom je obuhvaćen i elitni rang bh. nogometa. 

Istraga u ovom predmetu bit će nastavljena, kao i saslušavanje velikog broja svjedoka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.