MOSTAR

Ovo je krik za spašavanje, od "Aluminija" su svi oprali ruke

Radnike ne zanimaju nikakve priče koje se od jula plasiraju o raznim investitorima, već kako da nastave s daljnjim radom

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

15.11.2019

S press-a: Nije im važno jesu li potencijalni ulagači bijeli ili crni. M. Smajkić

Teška i negativna situacija preduzeća „Aluminij“, neizvjesna daljnja sudbina 388 radnika, bolna i zaboravljena priča o 500 uposlenika koji su proglašeni tehnološkim viškom, činjenica da nijedna faza proizvodnje nije zaživjela, svojevrstan su povod održavanja današnje pres-konferencije novog Sindikata „Aluminija“.

Čelnici Sindikata ukazali su na činjenicu da pravosudne institucije koje bi, kako su naveli, trebale tražiti krivca za ovakvo stanje jako sporo rade te da, praktično, u vezi s brojnim predmetima koji su u fazi istrage u javnosti nema nikakvih informacija.


Ovo nije apel

- Ovo nije apel, jer su apeli brojni upućivani i od toga, kako smo vidjeli, nema ništa. Ovo je posljednji krik za spašavanje tvornice, sudbina nas, radnika, naših porodica, hercegovačke regije, a i u državi će se to osjetiti - kazao je Željan Blažević, predsjednik Sindikata.

Njih ne zanimaju, iznio je, nikakve priče koje se od jula plasiraju o raznim investitorima, već kako da nastave s daljnjim radom. Zaključno s jučerašnjim danom, dodao je, „Aluminij“ je pripremljen za novog ulagača.

- Sve ćelije su očišćene, ljevaonica je spremna za rad, budući da nije pretrpjela velike štete, tako da, što se tiče nas koji smo ostali, stvarno smo uz velike napore odradili posao koji je bio do nas. Sad je stvar na Vladi FBiH i političkim strukturama, odnosno, vlasnicima da riješe šta će s nama, jer situacija je krajnje neizvjesna - naveo je Blažević.

Emil Ćorić, član Sindikata koji je učestvovao u radu Kriznog štaba, kazao je da radnici „Aluminija“ nikad nisu bili problem i da nisu oni ti koji su gomilali gubitke.

Simptomatično je to da Federalna vlada, kada treba pomoći „Aluminiju“ i osigurati neku prihvatljivu cijenu struje, kaže da nije većinski vlasnik, već da je vlasnik 44 posto, a kada treba postaviti Nadzorni odbor, iskoriste svoja prava, a ne žele da artikuliriju svoje obaveze kroz pomoć tvornici. Apeliramo da pokušaju s investitorima riješiti pitanje pokretanja proizvodnje. Za ovu tvornicu će neko morati preuzeti odgovornost, svi su ruke oprali od nas, od vlasnika preko politike - istakao je Ćorić.

Poručio je da su svi potencijalni investitori dobrodošli, od Kineza do Arapa, kako je naveo.

- Nije važno je li crn ili bijel, je li islamske vjere ili katolik, to nas ne zanima. Kruže priče svakakve o tome, ali nas to ne zanima, već da radimo i pošteno zaradimo svoje plaće. Ako država ne želi pomoći, neka kažu: „Aluminij“ više ne može postojati zbog toga i toga i da završimo priču - kazao je on.

Na pressu je potvrđeno da su do njih došle priče koje se iznose o tome da je švicarski „Glencore“ temeljem založnog prava na osnovu jednog od ranijih ugovora obustavio vađenje i prodaju polugotovih proizvoda, a od čega su se, između ostalog, namirivale njihove plaće, ali i da nisu upoznati s tim da je jutros održan sastanak Nadzornog odbora s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te da je predložen stečaj kompanije.


Predata sva dokumentacija

Rečeno je i da su od Uprave dobili informaciju o tome da je konsolidacijski račun važeći do 6. decembra te da je za njegovo produženje Vladi FBiH predata sva dokumentacija.

Međutim, radnici se pitaju, budući da nema signala o investicijama, šta donosi eventualno produženje finansijske konsolidacije. Također, iznijeli su i kako nisu isključeni protesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.