SARAJEVO

Saša Magazinović: Otkriven mi je rak, operiran sam

Saša Magazinović. Facebook

Al. Ti. / Avaz.ba

15.11.2019

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH i šef Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu BiH, objavio je na društvenim mrežama da mu je otkriven rak kože.

Na Facebooku je, između ostalog, naglasio da je operiran.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

- PROČITAJTE, PODIJELITE, POMOZITE SEBI I VAMA BLISKIM I DRAGIM LJUDIMA!

Od danas do sutra. Tako svi mi živimo. Sve preče od prečeg. A onda se desi da sutra ne dođe, a danas smo se mogli pobrinuti da bude drugačije.

Nedavno, na pregledu iz potpuno drugih razloga, ustanovljeno je da imam nešto što bi moglo biti rak kože. Onda pomislite da se to ne dešava baš tek tako i da to nikako ne može biti rak. Slijedi prva operacija, odstranjivanje, analiza tkiva - i tek tako se desi potvrda da zaista imam rak. Melanom. Mi u ovom društvu rak često zovemo "to" ili "ono" ili kancer, jer zvuči manje loše.

Danas sam imao i drugu operaciju. Vise ne bi trebalo biti kancerogenih promjena. To će, nadam se, potvrditi i nalazi. Ostaće malo veći ožiljak na leđima, spoznaja da se život mijenja dok ne obraćamo pažnju i ljudska obaveza da govorim o svom iskustvu i utječem na ljude da povedu više računa o sebi. I to i ono i rak i kancer se tako često ušunjaju u tijela ljudi koje znamo, volimo, gubimo i opet zaboravimo da naša tijela nisu ništa sigurnija od onih kojima se to desi.

Ja sam vjerovatno sticajem okolnosti dobri primjer ove priče - slučajno ili ne. Ali želim vam reći - pregledajte kožu, benove i madeže, nema stigme u samopregledu dojki niti pregledima kod ljekara, ginekologa, urologa, dermatologa... Pratite svaku promjenu i reagujte. I prije promjena, jer ih od danas do sutra često i ne vidimo.

Mnogo bi mi značilo da nađete vremena i volje za ovaj savjet. Vodite računa o svom zdravlju. Preventivno!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.