PARIZ Četrdeseta generalna konferencija

Osmanović: BiH je za gradnju modernog obrazovnog sistema

Fena
16.11.2019 15:26

Osmanović na generalnoj konferenciji UNESCO-a

Foto: MCPBiH

- Bosna i Hercegovina opredijeljena je za aktivnu saradnju s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) - kazao je danas ministar civilnih poslova BiH i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju s UNESCO-m Adil Osmanović na 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a, koja se održava u Parizu. 

U obraćanju na skupu naglasio je i opredijeljenost BiH u pravcu ostvarivanja postavljenih ciljeva, kao i ciljeva Agende za održivi razvoj 2030, naglašavajući da su u Bosni i Hercegovini u toku veoma značajne reforme.

- Opredijeljeni smo za gradnju modernog obrazovnog sistema, okrenutog ka potrebama tržišta rada i zasnovanog na cjeloživotnom učenju - dodao je Osmanović.

Naveo je da UNESCO daje veliki doprinos u unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, a uz podršku kancelarije UNESCO-a u Sarajevu, u toku je izrada okvira za prikupljanje podataka za obrazovanje u BiH, u skladu s ciljem četiri održivog razvoja.

U oblasti nauke, kazao je Osmanović, BiH snažno podržava inicijative i projekte koji doprinose da se kroz zajednički rad i otvoren pristup nauci dođe do odgovora na globalna pitanja i izazove te je neophodno veće izdvajanje sredstava za aktivnosti u oblasti nauke.

Naglasio je da je cilj ostvarivanje pametnog rasta kroz realizaciju inovativnih i produktivnih ideja koje mogu dovesti do održivog ekonomskog rasta, uz očuvanje prirodnog kapitala i smanjenje nejednakosti u društvu.

Ministar Osmanović govorio je i o ostalim prioritetima saradnje s UNESCO-om pa je posebno naglasio sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu, kao i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima i regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu, gdje svojim radom želi dati doprinos očuvanju, zaštiti i promociji kulturne i prirodne baštine svijeta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari

NA VRH