ISTRAGE

Šta je pronađeno u mobitelu: Viber poruke i pozivi otkrivaju Laninog ubicu!?

Do sada izvučeno na desetine poruka i poziva, koji će pomoći istražiteljima da sklope motiv ovog stravičnog ubistva

Lana Bijedić: Na čiji poziv je otišla u Čapljinu. Arhiv

Piše: M.Aščić-M. Smajkić

18.11.2019

Stručnjaci iz Federalne uprave policije (FUP) užurbano izvlače podatke iz mobitela surovo ubijene Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja je prije mjesec pronađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, saznaje „Avaz“.

Mobilne aplikacije

Podsjećamo, Lanin telefon prije nekoliko dana uspjeli su otključati njemački stručnjaci u jednoj privatnoj agenciji i od tada je tada na vještačenju u prostorijama FUP-a u Sarajevu, a po naredbi Tužilaštva ZHK.

Kako nam je nezvanično rečeno, osim poziva i poruka, provjeravaju se i svi pozivi koji su upućeni s besplatnih mobilnih aplikacija, poput Vibera, Signala, WhatsAppa. Do sada je izvučeno na desetine poruka i poziva, koji će pomoći istražiteljima da sklope motiv ovog stravičnog ubistva.

Tužioci već imaju listing poziva na dan ubistva, a koji su dobili od mobilnih operatera. No, on navodno nije od velike pomoći. Sada se utvrđuje šta je i kome slala Lana na Viber kobnog dana, a ko je nju zvao, što je nezvanično navedeno i u naredbi pripadnicima FUP-a.

Čvrst trag

Vještačenje bi trebalo biti završeno sutra, a svi podaci bit će proslijeđeni tužiocima koji vode istragu.

Za sada tužioci, koji nemaju skoro nikakav čvrst trag ko je ubio Lanu, sve nade polažu u vještačenje njenog mobitela i komunikaciju koju je ostvarivala putem Vibera.

Pogotovo poruke koje je upućivala i kome te zašto je kobnog dana iz Mostara, u kojem je živjela, krenula autobusom put Čapljine. Zapis te komunikacije krije njen mobitel.

I dalje traju saslušanja

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ZHK i u Tužilaštvu ZHK čekaju, također, i na rezultate brojnih drugih vještačenja. No, i dalje se saslušavaju brojne osobe te se analiziraju brojni snimci izuzeti s videonadzora objekata u Čapljini koji pokazuju tok njenog kretanja.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije njenog kretanja, utvrđeno je da je od Autobuske stanice u Čapljini pješačila do naselja Trebižat. Viđena je i na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo u rijeci Studenčici kod Ljubuškog u večernjim satima pronašao lokalni ribar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.