SLUČAJ HANDKE Nakon pisma koje je upućeno krajem oktobra

Nobelov komitet odgovorio udruženjima žrtava iz BiH

Olson je u odgovoru Udruženju žrtava i svjedoka genocida poručio kako su pismo primili sa "zabrinutošću i dubokom tugom"

Avaz.ba
18.11.2019 15:02

Handke: Dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019.

Foto: Agencije

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Oslon (Olsson) odgovorio je na protestno pismo preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Olson je u odgovoru Udruženju žrtava i svjedoka genocida poručio kako su pismo primili sa "zabrinutošću i dubokom tugom".

- Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti - naveo je Olson.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u BiH u pismu koje su poslali krajem oktobra iskazali su razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada dodijeli Handkeu, a zbog njegove podrške ratnim zločincima. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

NA VRH