CIGRE BiH Skupština će birati predsjednika i nove organe

Bičakčiću novi mandat

Fena
19.11.2019 09:38

Edhem Bičakčić

Foto: Avaz

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE BiH) na petoj izbornoj sjednici Skupštine, zakazanoj za danas u Sarajevu, razmatrat će izvještaj o radu u protekle četiri godine i donijeti smjernice za djelovanje u periodu 2019.-2023. godine. 

Skupština će birati predsjednika i nove organe koji će ovo strukovno udruženje voditi u narednom mandatu. Javni poziv za kandidiranje na funkciju predsjednika objavljen je prije mjesec, a kao kandidat jedini se prijavio sadašnji predsjednik Edhem Bičakčić, rečeno je Feni u CIGRE BiH.

Energetičari Bosne i Hercegovine kao članovi CIGRE u protekle četiri godine bili su izuzetno aktivni u analizi stanja i nuđenju rješenja za razvoj elektroenergetskog sistema BiH, čemu su bila posvećena dva savjetovanja i više konferencija i stručnih skupova. 

Od posebnog značaja su veoma meritorni stavovi o borbi protiv cyber kriminala i utjecaja klimatskih promjena na elektroenergetski sistem. Uz to ostvarena je dobra saradnja s privredom, obrazovnim i naučnim institucijama, te iskazan zapažen angažman u regionalnom organiziranju i djelovanju u okviru Međunarodnog vijeća CIGRE sa sjedištem u Parizu.

CIGRE BiH će uljeto 2023. biti domaćin zasjedanju Administrativnog vijeća pariske CIGRE, a pripreme za održavanje tog svjetskog događaja u Sarajevu bit će jedan od najznačajnijih poslova u novom mandatu predsjednika i izabranih organa. 

Komentari

NA VRH