MOSTAR Jačanje saradnje

Čelnici privrednih komora potpisali memorandum

Šantić je izrazio uvjerenje o tome da će na ovaj način trgovinska razmjena između Albanije i BiH, praktično, biti pokrenuta s mrtve tačke

M. Sm. / Avaz.ba
20.11.2019 15:34

Predsjednici Privredne komore FBiH i Industrijske privredne komore Albanije regije Drač Marko Šantić i Alban Isteri danas su u Mostaru potpisali memorandum o saradnji.

Nakon ceremonije potpisivanja, Šantić je izrazio uvjerenje o tome da će na ovaj način trgovinska razmjena između Albanije i BiH, praktično, biti pokrenuta s mrtve tačke, ali i da će intenzivnije krenuti u realizaciju projekata i programa prekogranične saradnje.

- Do sada smo radili projekte s Hrvatskom i Crnom Gorom i nema nikakvog razloga da taj proces ne otvorimo s Albanijom. Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična i na godišnjem nivou je to 50-tak miliona maraka. Kada je riječ o uvozu i izvozu s Albanijom, uglavnom je to željezo, čelik, drvo i drvne prerađevine. Inače, kako veliki prostor saradnje vidimo u turizmu, jer jako veliki broj naših državljana za odmor bira upravo Albaniju - rekao je Šantić.

Isteri je naglasio da je ovaj memorandum svojevrsna podloga za buduću saradnju koja će, kazao je, biti konkretizirana u martu naredne godine na Mostarskom privrednom sajmu, na kojem će se svojom ponudom predstaviti albanski privrednici.

- Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Evropsku uniju, što je cilj obje zemlje - kazao je Isteri.

Potpisivanju je prisustvovao i Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine koji je podsjetio da je Albanija, kao i BiH, potpisnica Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Komentari

NA VRH