CAZIN Nacionalni spomenik u Cazinu godinama je na meti vandala

U kući Nurije Pozderca migranti ložili vatru

Migranti su kasno dolazili u kuću na spavanje, a izlazili rano ujutro, rekao Dervić

S. Japić
24.11.2019 21:51

Kuća sagrađena davne 1820. godine

Foto: Avaz

Kuća Nurije Pozderca, učesnika Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, jedan je od prepoznatljivih simbola grada Cazina.

Sagrađena je davne 1820. godine i „preživjela“ je brojne ratove i nedaće, ali mnogo puta je bila meta vandala.

Spavali u podrumu

Ovih dana u kuću su provalili i migranti, što su primijetili zaposlenici  Kulturnog centra Cazin koji brinu o ovom nacionalnom spomeniku BiH.

  • Mjesto gdje su palili vatr
    Mjesto gdje su palili vatr Foto: Avaz

- Narkomani su naša stalna boljka kada je u pitanju provaljivanje u ovu kuću. Ovog puta su to u najvećem broju bili migranti. Oni su provalili vrata. U kući su boravili, a u podrumu spavali. Migranti su kasno dolazili u kuću na spavanje, a izlazili su prije šest ujutro. Najgore je što su ložili vatru na podu i velika je sreća da se ova 200 godina stara drvena kuća nije zapalila – kaže direktor Kulturnog centra Muhamed Dervić.

Zakovali vrata

Dodaje da su dva dana čistili nered i smeće, što je finansijski koštalo. Sanirali su i ulazna vrata koja su bila razvaljena.

- Za sada smo sve to zakovali i nadam se da neće više provaljivati – dodao je Dervić.

U  Centru se nadaju da će biti sluha da se ova kuća zaštiti i očuva na pravi način jer je dio neprocjenjive bh. i krajiške historije.

  • Migranti spavali u podrumu
    Migranti spavali u podrumu Foto: Avaz

Porodičnu kuću sagradio je Ahmet-aga Pozderac, otac Nurije i Hakije Pozderca. On je bio cazinski beg i jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa.

Komentari

NA VRH