CAZIN

U kući Nurije Pozderca migranti ložili vatru

Migranti su kasno dolazili u kuću na spavanje, a izlazili rano ujutro, rekao Dervić

Kuća sagrađena davne 1820. godine. Avaz

S. Japić

24.11.2019

Kuća Nurije Pozderca, učesnika Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a, jedan je od prepoznatljivih simbola grada Cazina.

Sagrađena je davne 1820. godine i „preživjela“ je brojne ratove i nedaće, ali mnogo puta je bila meta vandala.

Spavali u podrumu

Ovih dana u kuću su provalili i migranti, što su primijetili zaposlenici  Kulturnog centra Cazin koji brinu o ovom nacionalnom spomeniku BiH.

Mjesto gdje su palili vatr. Avaz

- Narkomani su naša stalna boljka kada je u pitanju provaljivanje u ovu kuću. Ovog puta su to u najvećem broju bili migranti. Oni su provalili vrata. U kući su boravili, a u podrumu spavali. Migranti su kasno dolazili u kuću na spavanje, a izlazili su prije šest ujutro. Najgore je što su ložili vatru na podu i velika je sreća da se ova 200 godina stara drvena kuća nije zapalila – kaže direktor Kulturnog centra Muhamed Dervić.

Zakovali vrata

Dodaje da su dva dana čistili nered i smeće, što je finansijski koštalo. Sanirali su i ulazna vrata koja su bila razvaljena.

- Za sada smo sve to zakovali i nadam se da neće više provaljivati – dodao je Dervić.

U  Centru se nadaju da će biti sluha da se ova kuća zaštiti i očuva na pravi način jer je dio neprocjenjive bh. i krajiške historije.


Migranti spavali u podrumu. Avaz

Porodičnu kuću sagradio je Ahmet-aga Pozderac, otac Nurije i Hakije Pozderca. On je bio cazinski beg i jedan od vođa otpora odlukama Berlinskog kongresa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.