NEBRIGA

Srušen simbol stare čaršije Žepča

Svi koji su trebali nešto učiniti da se objekt konzervira, ostali su nijemi, rekao Maličbegović

Kuća bila u Gornjoj mahali. Avaz

Piše: R. Ag.

29.11.2019

Rušenjem stare Bešlagića kuće u Gornjoj mahali, Žepče je ovih dana ostalo bez simbola stare bosanske čaršije. Objekt je bio u veoma lošem stanju, pa je zbog eventualnog urušavanja nadležna općinska inspekcija donijela odluku da se kuća sruši.

Nasljednici nisu bili u mogućnosti da je obnove, ali su bili voljni da je ustupe kao nacionalni spomenik državi.

Srušen objekt stoljetne tradicije. Avaz

Prema riječima jednog od vlasnika, Zijaha Maličbegovića, državnim institucijama  nudili su da pomognu u obnovi objekata kako bi se očuvalo preostalo rijetko historijsko blago u Žepču, ali nisu naišli na razumijevanje.

Porodice koje su naslijedile objekt odluku Općine o rušenju teško su prihvatile s obzirom  na  stoljetnu porodičnu tradiciju. Ta je odluka donesena još prije pola godina, o čemu je „Avaz“ pisao.

- Svi koji su mogli i trebali nešto učiniti da se objekt konzervira i stavi pod zaštitu, ostali su nijemi. Vlasnici su pokušali svojim sredstvima nešto obnoviti, ali je to bilo nedovoljno da se odluka o rušenju prolongira - kaže Maličbegović.

Kuća Bešlagića bila je stara više od 200 godina i bila je posljednji primjer bosanske muslimanske kuće koje su do Drugog svjetskog rata činile staru žepačku čaršiju.

Maličbegović: Rijetko historijsko blago. Avaz

Obnovljena prije 84 godine

U kući se živjelo do prije 20 godina i izrodilo se pet generacija Bešlagića. Pripadala je žepačkom trgovcu Alji Sarošu, a posljednji put je obnovljena prije 84 godine.  Uz nju je bilo   vezano dosta porodičnih i čaršijskih anegdota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.