AKTUELNO Jasmin Musić za "Avaz"

Pao dnevni red u Skupštini USK, nema parlamentarne većine

Vladajuća većina je tražila od nekih drugih političkih stranaka koje su do sada bile van vlasti,podršku

E. Ma. / Avaz.ba

Skupština USK

Foto: Avaz


Pred zastupnicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona danas se trebao naći nacrt budžeta za 2020. godinu, no nije usvojen dnevni red.

Planirani budžet je nešto viši iznad 230 miliona KM, a vlast tvrdi da su kontaktirani i uključeni svi resori i relevantne institucije. Također, planirana je i javna rasprava.

Kako nam je rekao Jasmin Musić (SDA), nema više parlamentarne većine, što je zaokruženo glasanjem o dnevnom redu. 

- Razlog što mi iz SDA nismo podržali dnevni red, a ni ostali iz Pomaka je činjenica da je danas bio na dnevnom redu nacrt budžeta, koji je prilagođen pojedincima i interesima pojedinih političkih grupacija. Bio je pokušaj stvaranja budžetske većine s obzirom da Vlada ne može izboriti onu parlamentarnu većinu kakva je propisana svim parlamentarnim procedurama. Mi to ne možemo podržati - kazao je Musić.

Kako je rekao, vladajuća većina je tražila od nekih drugih političkih stranaka koje su do sada bile van vlasti podršku.

- Razgovori traju, ali još nema ništa konkretno. SDA će u narednim danima dati svoj stav o svemu - rekao je Jusić.

Podsjetimo, regionalni odbor Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu više neće davati podršku Vladi USK. 

Iz Naše stranke je saopćeno da je prije osam dana njihova zastupnica u Skupštini USK Vildana Alibabić pružila podršku formiranoj većini koju su činili predstavnici A-SDA, SDP-a, SBB-a, POMAKA i Nezavisnog bloka kako bi omogućila uspostavljanje vlasti u cilju demokratizacije društvenih procesa, a u korist građana Unsko-sanskog kantona.

Današnji dnevni red nije podržao zastupnik Zikrija Duraković iz Pomaka. On je sve do prošle sjednice bio dio većine u Skupštini USK, dakle, u vlasti. Danas je prilikom glasanja bio suzdržan. 

Više o temi Skupština USK

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na