AFERE

Nemaju ni helikopter, a žele kupiti i hangar!

Tender za letjelicu za koju nude 27,4 miliona KM već je skrojen, samo se čeka pogodan trenutak

Helikopter Bell 412: Poznate i specifikacije. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

28.11.2019

Osim što će spiskati oko 40 miliona maraka na nabavku helikoptera, čiji su tip mjesecima krili, ali i uspostavu helikopterske jedinice u kojoj su jedan domar i čistač, MUP KS dao se u novu akciju – kupovinu hangara za smještaj ove skupocjene letjelice, otkriva „Avaz“.

Lični interesi

Tako će ova policijska investicija, kako stvari stoje, koštati budžetske korisnike Kantona Sarajevo i više nego što se mislilo.

Da je cijena helikoptera od 27,4 miliona KM, iako na tržištu Bell 412 košta oko 6,7 miliona dolara, više nego prenapuhana, zarad ličnih interesa pojedinaca u Vladi, svima je već odavno jasno.

No, nejasno je kako i zašto MUP KS traži pilote bez važeće pilotske dozvole i ko će činiti ovaj tim „iskusnih pilota“ koji mogu važeće dozvole dostaviti u roku od dvije godine od dana prijema u radni odnos.

Naš izvori tvrde da se MUP KS sada dao i u potragu za hangarom, jer je specifikacija izgleda i opreme za helikopter već dogovorena. Uskoro će, kako saznajemo, biti raspisan tender i za hangar.

Otišli u stečaj

Prema našim saznanjima, MUP KS je, putem emisara, koje plaća masno da formiraju tim, bacio oko na hangar za smještaj aviona koji je koristio „BH Airlines“, firma koja je prije tri godine otišla u stečaj.

Ali, kako stvari stoje, nisu dobili pozitivan odgovor. Ovaj hangar u vlasništvu je grupe povjerilaca koji prvo žele naplatiti svoja potraživanja i nije na prodaju.

Za sada je tajna koliko će koštati kupovina. No, pretpostavlja se da će to biti jedna od najskupljih investicija Vlade KS u poslijeratnoj BiH.

Ko će obučavati pilote

Za sada je nepoznanica ko će obučavati pilote. Nepoznato je i gdje će obuka biti obavljena.

U uvjetima MUP-a KS koje kandidati moraju ispuniti traži se da imaju srednju tehničku školu – zrakoplovni smjer s najmanje deset mjeseci radnog staža.

FEDERALNA uprava policije već 15 godina ima letjelicu koju daje na raspolaganje svim institucijama u slučajevima nesreće.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.