SVEČANOSTI

OSBiH snažan su i pouzdan oslonac državi i njenim građanima

U kasarni Rajlovac u Sarajevu danas je upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica

Željko Komšić i vojnici OSBiH. Fena

Fena

29.11.2019

U kasarni Rajlovac u Sarajevu danas je upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja 14. godišnjice OSBiH i 1. decembra - Dana OSBiH. 

Obilježavanju je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da su se u proteklih 14 godina Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokazale kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima te da su bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, Komšić je u ime Predsjedništva kao vrhovne civilne komande potcrtao kako je primarni smisao postojanja OSBiH zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, a to je ujedno i elementarni preduvjet za integraciju države BiH u šire odbrambeno–sigurnosne sisteme, poput NATO saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo.

- OSBiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva, jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito, u ovom vremenu u Afganistanu pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OSBiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. 

Angažiranje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako s druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika OS u cjelini podigne na jedan viši nivo - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Istovremeno, podsjetio je na brojne aktivnosti pripadnika OS, uključujući i vojne vježbe poput one na Manjači u septembru ove godine u kojoj je sudjelovalo više od hiljadu vojnika uz podršku NATO-a, a čime su na najneposredniji način demonstrirali spremnost OSBiH za dostizanje potrebnih NATO standarda.

Svečanost u kasarni Rajlovac. Avaz

U ime domaćina svečanosti, dobrodošlicu prisutnima i čestitke povodom toga uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši kako su OS, uprkos brojnim izazovima, i u ovoj godini ostvarile izuzetne rezultate u različitim segmentima djelovanja, a u skladu s misijom i obavezama koje proistječu iz Zakona o odbrani BiH.

- Na svom putu razvoja i djelovanja ka ostvarivanju cilja, koji se ogleda u stjecanju statusa ravnopravnog i kredibilnog partnera s vojskama članicama Sjevernoatlantskog saveza, OSBiH prolaze kroz različite kvalifikacijske kapije, a jedna od značajnih i zahtjevnih je svakako NATO koncept operativnih sposobnosti (OCC), koji podrazumijeva četverogodišnji proces ocjenjivanja jedinica i komandi po NATO standardima - kazao je general Mašović.

Podsjetio je kako je 11 jedinica OSBiH uspješno prošlo sve kvalifikacijske kapije po spomenutom NATO konceptu i ocijenjene - borbeno spremnim (Combat Ready), te da je ove godine izvršeno ocjenjivanje i Bataljonske grupe lake pješadije u sklopu prve od četiri faze evaluacije.

Mašović je ukazao i na brojne druge segmente funkcioniranja OS, uključujući sudjelovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, iskorake u segmentu obuke i kadrovskog zanavljanja, te postignuća u sklopu civilno-vojne saradnje, procesa deminiranja i uništavanja viškova naoružanja.

Ocijenio je kako OSBiH danas posjeduju izuzetno profesionalan, obučen i visokomotiviran vojnički, podoficirski i oficirski kadar, koji je prošao niz edukacija i usavršavanja u skladu s NATO standardima i konceptom interoperabilnosti.

OSBiH i nadalje biti na usluzi svim građanima BiH. Avaz

General Mašović izrazio je očekivanje da će nadležni organi i institucije prepoznati kvalitet ostvaren u sklopu OSBiH te osigurati odgovarajuća ulaganja u odbrambeni sektor, kako bi OS dobile razvojni budžet i krenule u proces modernizacije, a njihovi pripadnici ostvarili bolje uvjete rada i veća primanja, odnosno status koji će im osigurati uvjete za dostojanstven život.

Poručio je kako će OSBiH i nadalje biti na usluzi svim građanima BiH i biti posvećene ostvarenju strateških ciljeva BiH.

Povodom obilježavanja Dana i godišnjice OSBiH, na svečanosti u kasarni Rajlovac uručene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, kao i pehari najuspješnijim sportskim ekipama iz sastava OS.

Ceremoniji je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću, u čijoj je pratnji bio i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić.

Istovremeno, sudionici događaja bili su u prilici upoznati se s naoružanjem i opremom u posjedu OSBiH, a izvedena je i metodsko-pokazna vježba u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stepen profesionalnosti i umješnosti u realizaciji najzahtjevnijih operativnih zadataka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.