MOSTAR

Građani protestirali na Uborku: Ako ne dobijemo pismene garancije, 4. decembra blokiramo odvoz smeća

Piše: M.Sm.

1.12.2019

S današnjih protesta. M. Smajkić

Na deponiji Uborak kod Mostara danas je održan jedan od najmasovnijih protesta mještana koji mjesecima traže zatvaranje ovog odlagališta. Usto, mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ traže hitnu sanaciju deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju. 

- Prvenstveno smo se okupili da još jednom ukažemo Ministarstvu okoliša i turizma FBiH da ne izdaju okolinsku dozvolu za novo proširenje deponije, odnosno da ova deponija završi s radom 4. decembra 2019. godine - kazao je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative.

U suprotnom, poručio je, uslijedit će nova blokada deponije, jer, kako je naveo, „ne može se zakon promijeniti za noć“.

- Prema zakonu, ova deponija nema nijednu dozvolu i 4. decembra to će postati divlja deponija. Nas ovdje truju 50 godina i dosta je - istakao je on.

Omer Hujdur, također jedan od predstavnika Inicijative, naveo je da su mještani spremni na dogovor i kompromis.

- Ako ne napravimo sporazum, prema kojem će nadležni biti dužni da u roku od pola godine, najduže godinu, izmjeste deponiju i ako nam za to ne budu dali čvrste, pismene garancije, definitivno će uslijediti blokada deponije - pojasnio je Hujdur.

Josip Kožul iz Inicijative iznio je da je cilj mještana nepromijenjen, a to je izmještanje deponije. Svjesni su, kazao je, da nije moguće u kratkom roku naći novu lokaciju, ali se aktivnosti na tome moraju konstantno provoditi.

- Stanovništvo se guši, a nedavni pomor ribe još je jedan u nizu dokaza da procijepne vode s deponije utječu na sveukupni okoliš Mostara - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.