SJEDNICA Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Zastupnici sutra raspravljaju o šokantnim tvrdnjama o stanju u Zavodu Pazarić

Inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić

Piše: Fena

Sutra sjednica Predstavničkom doma Parlamenta FBiH

Foto: Arhiv


Za sutra je sazvana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti posvećena stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti. 

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Drin'' i ''Bakovići'', Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić izjavio 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i, također, optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Od Salićevog i Ćudićkinog obraćanja javnosti, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

U međuvremenu je Federalna vlada opozvala Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, računajući i direktora Salića.

NA VRH

Komentari