GORAŽDE

Poligon za uništavanje mina ne žele iznad svojih kuća

To je neko usvojio, a da narod ništa nije ni znao, kaže Mićivoda

Okupili se na mjestu gdje je predviđena gradnja poligona. Avaz

Piše: A. Bajramović

3.12.2019

Stanovnici sela iz nekoliko mjesnih zajednica u okolini Goražda kažu da neće dopustiti da se na lokalitetu Oručevac – Čanak, na planini Gušta, gradi poligon za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Iako je odluku o proglašenju općeg interesa za uspostavljanje poligona na deset dunuma šumske površine Skupština BPK Goražde donijela još prošle godine, mještani tvrde da njih niko ništa nije pitao, te da su iz medija tek nedavno saznali da će mine i druga eksplozivna sredstva biti uništavana iznad njihovih sela.

- To je neko usvojio, a da narod ništa nije ni znao. Kuće su na nekoliko stotina metara udaljene. Za jednu granatu potrebna je slobodna zona u krugu od kilometra, pa bi se, znači, sva sela morala isprazniti da bi oni to ispalili. Vidimo da pronalaze i bombe od 500 kilograma iz Drugog svjetskog rata i za njih bi morao imati slobodnih dva i po kilometra okolo - kaže Enes Mićivoda iz Guskovića.

Osim što bi bila uništena velika površina šume, stanovnici ovdašnjih sela zabrinuti su i za stotine izvorišta pitke vode. Kažu da ih nijedan rat nije protjerao, ali ovakva odluka vlasti ne daje im drugi izbor.

- Iz podnožja planine Gušta veliki broj građana se snabdijeva pitkom vodom. Većina ljudi ovdje se bavi poljoprivredom. Ovo je jedini dio netaknute prirode, a sad ga treba uzeti. Malo je naroda otjerano, pa neka nas otjeraju. Ovu planinu ćemo braniti koliko budemo moćni - dodaje Hamed Drakovac.

Prebacuju odgovornost

Muharem Ramović iz Smolja jedan je od najvećih poljoprivrednika u BPK Goražde.

- Ovo ako ostane ovako samo prodati, ako se mogne i prodati i kupiti se odavde. Jedni sa drugih prebacuju odgovornost. Znači, ovdje treba da bude Hirošima da bi neko čuo za ovo mjesto ovdje. Ako to naprave, ja ovo gasim i odoh – kaže Ramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.