TUZLA Premijer Tulumović razgovarao s predstavnicima Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus”

Podrška Vlade TK organizacijama koje pomažu migrantima

Fena
05.12.2019 17:29

Sa sastanka

Foto: Fena

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović razgovarao je danas s predstavnicima Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” o projektima pomoći koju ova organizacija pruža povratnicima, socijalno ugroženim osobama i migrantima. 

Međunarodni forum ''Emmaus'' od pojave prvih grupa migranata u Tuzli nastoji, u saradnji s Crvenim križom, ''Merhametom'' i volonterima, osigurati nužnu pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama. S obzirom na teške uvjete, a imajući u vidu da kanton nema nadležnost o pitanju migranata, Vlada je odlučila podržati organizacije koje na terenu pružaju pomoć migrantima. 

- Povod sastanka su podrška i nesebična pomoć koju daje Udruženje ''Emmaus'', a drugi povod je da je Vlada donijela odluku o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć ''Emmausu'' u iznosu od 10 hiljada KM za podršku migrantima – rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admir Hrustanović. 

Muamera Džebić iz Međunarodnog foruma solidarnosti "Emmaus“ kaže da su predstavnici ove organizacije već tri mjeseca svakodnevno na terenu i migrantima donose topli obrok, napitke, a sada su im najpotrebnije deke, vreće za spavanje i šatori. Međunarodni forum solidarnosti ''Emmaus'' i partnerske organizacije uspjele su za te ljude osigurati i medicinsku pomoć.

- Što se tiče smještaja, danas smo razgovarali s predstavnicima ''Emmausa'' i o tome da oni prave dnevne centre gdje se migranti mogu okupati i prehraniti te da će imati i podršku Vlade TK - dodao je ministar Hrustanović.

Osim toga, razgovaralo se i o pomoći koju ova organizacija pruža povratnicima i socijalno ugroženim osobama. 

Komentari

NA VRH