REAKCIJE Navode da će iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da u potpunosti zaštite interes radnika u FBiH

Šatorović za "Avaz": Tužit ćemo Ekonomsko-socijalno vijeće BiH

Napominje da je cijeli dnevni red kreiran isključivo po želji poslodavaca

A. Č. / Avaz.ba
06.12.2019 13:33

Šatorović: Stati u zaštitu radnika

Foto: Avaz

Savez samostalnih sindikata BiH najavio je da će pokrenuti postupak protiv, kako je rečeno, nezakonitog sazivanja sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju BiH

- Jučerašnja sjednica nezakonito organizovanog Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, koja je održana u Mostaru, predstavlja posljednji pokušaj Vlade FBiH, predvođene Fadilom Novalićem, da zajedno s Udruženjem poslodavaca u FBiH radnike i radnice zvanično pretvori u robove koje će tretirati kao robu koju mogu iznajmljivati, međusobno razmjenjivati – rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza.

Navode da će iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da u potpunosti zaštite interes radnika u Federaciji BiH.

  • Savez samostalnih sindikata BiH
    Savez samostalnih sindikata BiH Foto: Avaz

- Možemo garantirati da sadašnji premijer FBiH neće uspjeti uništiti Savez samostalnih sindikata BiH, a radnike u Federaciji BiH ostaviti bez zaštite. Skoro dvije godine trajala je potraga za poslušnim sindikatima koji će se složiti i bez pogovora pristati na takve ciljeve Vlade i poslodavaca. Od jučer zvanično znamo da su takvi sindikati pronađeni i već na prvoj sjednici ESV-a FBiH dnevnim redom se pokazalo koji je cilj protuzakonitog osnivanja takvog tijela - dodao je Šatorović.

Napominje da je cijeli dnevni red kreiran isključivo po želji poslodavaca i, umjesto da se govori o definiranju i povećanju najniže plaće, mjerama koje će zaustaviti odlazak radno sposobnih stanovnika iz BiH, prisutni su pričali o zakonskom reguliranju iznajmljivanja radnika, čemu se godinama suprotstavljaju.

- Činjenica da je sjednica ekspresno zakazana nakon pokretanja kampanje SSSBiH za povećanje najniže plate na iznos od 1.000 KM, govori u prilog tome da je Vlada FBiH godinama blokirala socijalni dijalog u Federaciji BiH isključivo zbog želje da radnici u FBiH rade za 500 KM. Sada su pronašli sindikate koji su spremni to podržati i koji su prethodne mjesece uz svesrdnu podršku premijera Novalića pokušavali preuzeti kontrolu nad Savezom samostalnih sindikata BiH – zaključio je.

Komentari

NA VRH