STAVOVI

Bećirović: Ono što Mijatović govori nema veze ni sa socijaldemokratijom, ni sa SDP-om

SDP BiH: Stavovi pojedinca nisu stavovi partije. Avaz

Piše: S.K.

8.12.2019

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović uputio je javno izvinjenje vjerskim zajednicama u BiH nakon što ih je njegov partijski kolega Vojin Mijatović nazvao fašističkim organizacijama.

- Nakon neutemeljenih i nedopustivih uvreda na račun vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koristim i ovu priliku da javno kažem da stavovi jednog pojedinca nisu i neće nikada biti stavovi članova SDP-a BiH. Takvi stavovi nemaju nikakve veze sa socijaldemokratijom i u potpunoj su suprotnosti s programom SDP-a BiH. SDP BiH je i vjerski pluralna partija i zalaže se da sfera vjerovanja, vjerskih poslova i međureligijskih odnosa bude utemeljena na slobodi, toleranciji, solidarnosti i jednakopravnosti. Svi građani države Bosne i Hercegovine moraju imati zagarantiranu slobodu vjeroispovijesti na cijeloj teritoriji naše države - naveo je Bećirović. 

On dodaje kako istinski vjernici i duhovnici ne mogu i ne smiju biti nosioci mržnje i razdora. 

- Kad god je religija bila na istinskom putu, kada je bila vjerna sebi i svom poslanju, kada je humano usmjeravana, ona se suprotstavljala zlu i gradila je mostove među ljudima i narodima. Učenje svih monoteističkih religija u Bosni i Hercegovini upućuje čovjeka na put humanosti, na Božiji put ljudske odgovornosti. Sve religijske objave upućuju na samilost, merhamet, na mir i toleranciju. Ne smijemo zaboraviti da iako smo različiti Bog je jedan. 

Zato vas uvjeravam da je ogromna većina ljudi u SDP-u BiH opredijeljena da gradi tolerantne, iskrene i ljudske odnose među svim ljudima dobre volje i poštenih namjera. Ko ne poštuje druge, taj ne donosi sreću ni svojima - ističe potpredsjednik SDP-a BiH.

On na kraju ističe:

- Želim vjerovati da ovi stavovi, kao i moji prethodni stavovi o državi Bosni i Hercegovini, nisu samo moji privatni stavovi, kako to tvrde neki pojedinci - poručio je Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.