RATNI ZLOČINI

Optužnica protiv Jarca, Šifre, Crnog Gavrana...

Optuženi se terete da su od aprila do decembra 1992. učestvovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići

Tužilaštvo: Pozvali 130 svjedoka. Arhiv

F. K. / Avaz.ba

9.12.2019

Tužilac posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pere Radića zvanog Jarac, Bože Vidovića i Petka Tomića zvanog Gavran i Crni gavran, također iz Zvornika, zatim Branka Studena iz Bosanskog Novog, Dušana Spasojevića zvanog Šifra iz Zvornika, te Vlade Ristanovića zvanog Tošanov, Milana Mijića zvanog Mišo, svi iz Zvornika.  

Optuženi se terete da su, u period od aprila do decembra 1992. godine, u okviru  širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, općina Zvornik, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine. 

Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.