BUNT

U Bihaću protesti zbog hapšenja Fatiha Keskina: Učenici i roditelji pružili podršku direktoru

Samo smo htjeli da pružimo podršku, da se čuje i naš glas, kazao je Efendić

Mirno okupljanje u Bihaću. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

10.12.2019

Zbog hapšenja direktora ''Richmond Park Collegea'' Fatiha Keskina, danas je organizirano mirno okupljanje njegovih kolega, učenika i njihovih roditelja. Od dana hapšenja pa sve do danas Vijeće roditelja je iskazivalo nezadovoljstvo zbog postupanja prema Keskinu, tražeći da ih vlasti informiraju o razlozima hapšenja. 

Podsjećamo, Fatih Keskin je uhapšen 2. decembra pod sumnjom da je počinio određena krivična djela te je označen kao prijetnja za nacionalnu sigurnost u BiH. Trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. 

Nermin Efendić, zamjenik direktora ove škole u Bihaću, kazao je da su ovom prilikom htjeli javno da traže od vlasti i države odgovore na pitanja. 

- Zanima nas što se ovo desilo. Zašto je direktor prijetnja za našu sigurnost. Samo smo htjeli da pružimo podršku, da se čuje i naš glas. Poznajem direktora i nikada nije pokazivao političke i vjerske strane ili bilo kakve osim da mu je cilj obrazovanje djece - istakao je Efendić. 

Jučer je objavljeno da je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odbilo njegovu žalbu za puštanje na slobodu. O tužbi njegovih advokata protiv rješenja Ministarstva po hitnoj proceduri odlučivat će Sud BiH.

Turske vlasti Fatiha Keskina optužuju za povezanost s pokretom FETO, čiji je osnivač Fetulah Gulen. S druge strane, Zehra Keskin, njegova supruga, za "Avaz" je kazala da se njen suprug nikada nije sreo s Gulenom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.