AKTUELNO U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari

"Žene Srebrenice" predale oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida

E. Ma. / Avaz.ba

S predavanja fotografija

Foto: Twitter


Udruženje "Žene Srebrenice" jučer je Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari doniralo na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida.

Ove fotografije godinama su prikupljane, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.

- Ovom prilikom još jednom pozivamo udruženja i porodice žrtava genocida koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari na trajno čuvanje - navodi se u saopćenju Memorijalnog centra, koji je nedavno pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine. 

Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registriranih u Tuzli i Sarajevu.

- Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica, svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to - piše u saopćenju.

Zbog toga je Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, kao institucija koja je i osnovana kako bi čuvala sjećanja na žrtve genocida, pozvao sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je Centar pokrenuo u posljednjih mjesec.  

- Cilj je samo jedan, da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca, i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica - zaključeno je na kraju.

Više o temi Srebrenica

POVRATNICI
Nakon smrti muža živi od 20 KM penzije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na