POTVRĐENO ZA "AVAZ"

U Tuzli više neće biti mirnih protesta majki Srebrenice

Kako kaže Nura Begović, logično je proteste održavati na mjestu zločina i genocida, a za to je najpogodnija lokacija Memorijalni centar te dodaje da su ovim zadovoljne sve majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale ih u Memorijalni centar

Sa jučerašnjeg okupljanja u Bratuncu. S. Smajlović

S. Smajlović

11.5.2022

Članice Udruženja "Žene Srebrenice" od ovog mjeseca neće se više nakon 25 godina okupljati na mirnim protestima Sonog trga u Tuzli,  potvrdila je za "Avaz" Nura Begović, sekretarica tog udruženja.

 - U koordinaciji sa svim udruženjima majki Srebrenice i Podrinja, odlučili smo da prestanemo s mirnim protestima u Tuzli i da se svakog 11. u mjesecu, ubuduće okupljamo u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na mjestu zločina i genocida - pojasnila nam je Begović.

Okupljanje u Bratuncu

 Kaže da je nakon 25. godina okupljanja u Tuzli ta praksa prekinuta, jučerašnjim okupljanjem na mjestu zločina ispred gradskog stadiona, bivšeg logora OŠ "Branko Radičević" i Ljubovijskog mosta u Bratuncu, gdje su se jučer srabreničkim i bratunačkim majkama pridružile i žene iz Maglaja i Doboj Istoka.

 - Osim svakog 11. mjeseca u Memorijalnom centri okuplljanje ćemo organizirati svake godine 11. maja na mjestima stradanja Bošnjaka u Bratuncu. Ovom odlukom zadovoljili smo sve majke, a posebno one koje su se vratile u Srebrenicu i Bratunac - istakla je Begović.

Najpogodnija lokacija

Kaže da je bilo dosta primjedbi srebreničkih majki na održavanje mirnih protesta u Tuzli, jer one iz Srebrenice nisu mogle dolaziti. Kako kaže, logično je proteste održavati na mjestu zločina i genocida, a za to je najpogodnija lokacija Memorijalni centar te dodaje da su ovim zadovoljne sve majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale ih u Memorijalni centar.

 Mirni protesti o traženju nestalih u Memorijalnom centru će se organizirati svakog 11. u mjescu, izuzev komemoracije 11. jula, a počet će kao i dosada u Tuzli u 12 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.