REAKCIJA

Kako je sudija Branko Perić pogodovao dileru droge

Jukić napisala i objavila da je Perić, umjesto da izrekne kaznu 36.500 KM, presudio na iznos od 5.000 KM

Jukić: Objavila status na FB. Avaz

M. Aš. / Avaz.ba

16.12.2019

Ružica Jukić, potpredsjednica VTSV-a BiH, oglasila se na društvenoj mreži Facebook povodom, kako je napisala, pisanja i osvrta sudije Suda BiH Branka Perića.

Njen status objavljujemo u cijelosti: 

- Nije mi bila namjera više se osvrtati na pisanje i pričanje suca Branka Perića, gostujući u naručenim emisijama.

Svaki put je blatio VSTV i pravosuđe, kao da nije i sam nositelj pravosudne funkcije. Bilo bi dobro kada bi sudac Branko Perić imao doista moralni alibi za tu svoju priču. Nije sudac Perić kriv, jer ga neko uporno poziva u emisije.

Cilj takvih emisija je očito diskreditiranje ovog saziva VSTV-a. Ja razumijem i medije, jer žele gledanost.

No da li treba, pored gledanosti, građanima pružiti i istinu?

Problem je nastao kada su međunarodne organizacije i strana veleposlanstva podržavali ovakvu retoriku suca Perića.

Zadnje što je sudac Perić uradio je bila: Analiza „PRAVOSUĐE U BiH - STANJE I PERSPEKTIVE'', koja je urađena uz podršku Transparency Internationala (TI) u Bosni i Hercegovini (TI), kao i Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

U istoj se navodi da su iznesena mišljenja i preporuke, osobni stavovi suca Perića i ne odražavaju nužno stavove TI i SIDA-e.

Pitam se, dokle će strane agencije i veleposlanstva da ulažu u ovakve analize, koje se ne zasnivaju prvenstveno na istini i dokazima, nego na proizvoljnom mišljenju autora analize?

Sudac Branko Perić je bio prvi predsjednik VSTV-a.

Za njegovog mandata VSTV je bila institucija koja je bila zatvorena za javnost.

Postojali su vrlo stari predmeti, čak neki iz 1948. godine.

Pojedini članovi VSTV-a su birali međusobno jedni druge, na pravosudne pozicije u Sud Bosne i Hercegovine.

Tako je sudac Branko Perić, zajedno sa svojim kolegama, imenovao sebe i bivšu predsjednicu Meddžidu Kreso na funkciju suca, odnosno predsjednika Suda BiH.

Dakle, sukob interesa je bio evidentan.

Nije postojao pravilnik o sukobu interesa, kakav postoji danas.

Stegovni/disciplinski postupci su bili zatvoreni za javnost.

Ovaj saziv VSTV-a, kroz razne mjere i smjernice za smanjenje broja neriješenih predmeta, dovodi do stanja da su mnogi sudovi postali ažurni u svom radu.

Ovaj saziv VSTV je donio Pravilnik o sukobu interesa, u kojem se predviđa da će član Vijeća podnijeti ostavku, ukoliko aplicira on ili njegov blizak srodnik na neku pravosudnu poziciju, iako zakon propisuje da se samo proširi komisija s vanjskim članovima komisije.


Jukić objavila i presudu. Facebook

Ovaj saziv VSTV-a je radio na opremanju i izgradnji mnogih pravosudnih zgrada.

Ovaj saziv VSTV-a je otvorio sjednice za javnost, kao i ročišta za stegovne/disciplinske postupke.

Ovaj saziv VSTV-a je uskladio sve svoje pravilnike prema preporuci evropskih stručnjaka i isti odražavaju standard koji imaju sudovi u Europskoj uniji.

Zbog toga smo pohvaljeni od Europske unije da smo jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja je upravo uskladila svoje pravne akte sukladno europskim standardima.

Izbor sudaca i tužitelja se vrši upravo po tim standardima.

Jasno je da postoji još mjesta za unapređenje i da VSTV radi na tome.

Jasno je da VSTV, kao regulatorno tijelo, nema uvida u predmete, jer je to nadležnost sudstva i tužiteljstva.

Ovaj saziv VSTV-a je predložio izmjenu Zakona o VSTV-u, koju je dostavio Ministarstvu pravde BiH.

Ured Glavnog stegovnog (disciplinskog) tužitelja je u potpunosti autonoman, tj. neovisan je od članova Vijeća i članovi Vijeća nemaju uvida u predmete, sve dok stegovni tužitelj ne podigne stegovnu tužbu.

Više od 90 posto prijava bude odbačeno od stegovnog tužitelja, a da članovi VSTV-a nemaju mogućnost da provjere te odluke, jer ne postoji pravni lijek protiv odluke stegovnog tužitelja, kojom obavještava stranke da nema dokaza za podizanje stegovne tužbe.

Sudac Perić problematizira izbor članova Vijeća, koji su s općinskog, odnosno osnovnog suda, iako su oni izabrani od većine svojih kolega u Federaciji ili RS, od strane kantonalnih/okružnih i općinskih/osnovnih sudova, za razliku od sudaca i tužitelja s viših razina, koje biraju samo suci tog suda ili tužiteljstva.

Niko u VSTV-u od strane sudaca općinskog/osnovnog suda nije niti mlad po stažu, niti životnom znanju, jer su svi više od 20 godina u Sudu.

Samo dva člana od 15 članova Vijeća su s općinskih/osnovnih sudova.

Od mene nikada nijedan političar nije tražio da glasujem za predsjednika Suda BiH, niti za glavnu tužiteljicu tužiteljstva BiH.

Opredijelile su me njihove ocjene u radu i ocjene s intervjua.

Ocjene rada su 80 % bodova, a intervju 20 %, pa se ne može desiti da se na intervjuu dobiju dobre ocjene i da neko bude izabran zanemarujući ocjene rada.

Upravo je sudac Branko Perić imao dobre ocjene na intervjuu, ali je imao lošije ocjene svog rada (sve trojke) na koje ne može utjecati VSTV, te je bio zadnji na listi od 8 kandidata.

Vrlo dobro znamo kako funkcioniraju općinski sudovi, koji su najopterećeniji predmetima.

Sudac Perić problematizira što smo predsjednik Tegeltija i ja u rukovodstvu, a sa općinskih sudova smo.

Prvo nismo mi sebe birali, nego članovi VSTV-a, od kojih se većina nalazi na višim razinama u sudstvu i tužiteljstvu.

Drugo, kolega Perić misli da mi svi imamo amneziju i da zaboravljamo da je on upravo došao u VSTV s Osnovnog javnog tužiteljstva u Tesliću.

Dakle, s najniže razine tužiteljstva i bio je predsjednik VSTV-a.

Problem s kojim se pravosuđe suočava su loši zakoni, koji su izbacili oštećenog iz postupka, te se razne kaznene prijave završe još kod glavnog tužitelja, ne ostavljajući mogućnost provjere od suda, kako je to bilo u ranijem zakonodavstvu.

Također i ovršni/izvršni postupak je pokazao manjkavost Zakona o ovršnom postupku.

Zatim što ne postoji način, da ovaj saziv VSTV ,provjeri moral određenog nositelja pravosudne funkcije, niti da može tražiti podatak da li je isti kažnjavan.

Sudac Perić navodi u svojoj analizi i problem Općinskog suda Čapljina, a uopće se nije radilo o Čapljini, nego o Općinkom sudu Čitluk, ali ne navodi koji je problem, pa da mu odgovorim.

Znači, radi se o netočnim informacijama, koje se plasiraju javnosti, kao i međunarodnim agencijama i veleposlanstvima.

Također, na izbor za člana VSTV-a iz Brčko Distrikta ovaj saziv VSTV nije utjecao, jer ga ne bira on, nego je čak dva puta uputio dopis da se izabere član iz reda bošnjačkog naroda.

Mnogo toga je kolega Perić još rekao, a što nije istina.

Kritizira sudac Branko Perić i kaznenu politiku, koju su suci iskazali kroz donošenje presuda.

To bi bilo uredu, da je sudac Perić pokazao svojim osobnim primjerom.

No, upravo su suca Perića prijavili meni da pogoduje dilerima droge te im, pošto je prvenstveno umanjena kazna zatvora na godinu, istu zamjenjuje za novčanu kaznu, i to na način umjesto da mu izrekne 36.500 KM, jer se svaki dan zatvora računa kao 100 KM, sudac Perić zamjenjuje kaznu zatvora od godinu za iznos od 5.005,28 KM.

Ovakvim načinom kažnjavanja ne da nije postignuta generalna i specijalna prevencija, nego se potiču kriminalci da i dalje čine kaznena djela.

U prilogu ovog dopisa stavljam i prijavu protiv Perića, koja je direktno meni upućena, kao i sramno rješenje o zamjeni kazne zatvora za novčanu kaznu.

Zbog toga što ovakve i slične pojedince, na ovakav način, štite i protežiraju razna veleposlanstva i međunarodne organizacije, sve će biti teže obračunati se s onima koji svoj posao ne rade sukladno moralu i zakonima ove države.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.