FUCZ

Penzionisali pse za traženje mina, stižu zamjene - Rio i Boa

Pse donirao MLI

FUCZ ima devet pasa. Arhiv

Avaz.ba

17.12.2019

Elis Beker (Elise Becker), potpredsjednica za operacije u „Marshall Legacy Institute“ (MLI), posjetit će Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ), gdje će se izvršiti službena primopredaja dva psa, donacija ove organizacije, koji će biti novi članovi POEK tima (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ.  

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), osim ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i devet pasa, četiri obučena za traženje mina i pet za potrage. Dva psa iz POEK tima su zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja “penzionisani”, a timu su se pridružila dva nova psa, rase belgijski ovčar Malinois, koji su obučeni za otkrivanje mina.

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mehelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare.

Psi su stari tri godine, zovu se Rio i Boa, a donacija su MLI iz Vašingtona koji je do sada donirao više od 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini. FUCZ je i prošle godine od ove organizacije dobila dva psa za otkrivanje mina a i prethodnih godina FUCZ donirani su psi za istu namjenu. MLI, također, podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH, kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina i upozoravanja na mine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.