REAKCIJE

Milićević: Borcima 50 miliona KM, zdravstvu 30, a povećan je i iznos za izbjeglice

Prvi i osnovni stupac rashodovne strane budžeta su obveze za ekonomski rast, odnosno povećanje konkurentnosti gospodarstva, a tu je i veća održivost i efikasnost javnih preduzeća...

Jelka Miličević. Arhiv

Piše: S. M. / Avaz.ba

17.12.2019

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević, pred današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kazala je da je budžet za 2020. godinu pripreman gotovo cijelu ovu godinu i da oslikava i program socijalno-ekonomskih reformi u BiH.

- Opredjeljenje Vlade je da se implementira obaveza da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika. To znači da se Zavod, kao i sva druga ministarstva i institucije, nalaze u budžetu s uplatama i isplatama. To je i najvećim dijelom doprinijelo povećanju budžeta, koji je veći za 83 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 4,95 milijardi - kazala je Milićević. 

U strukturi prihoda prihod za doprinose za penziono je nešto više od dvije milijarde maraka, a sve ostalo su prihodi od poreza i izvori finansiranja. 

- Prvi i osnovni stupac rashodovne strane budžeta su obaveze za ekonomski rast, odnosno povećanje konkurentnosti ekonomije, a tu je i veća održivost i efikasnost javnih preduzeća... Prioritet je i reforma poboljšanja kvaliteta zdravstvenog sistema. U rashodovnoj strani je i obaveza vraćanja ranijih kredita, a posebno su prepoznate kategorije branitelja za koje je ove godine za implementaciju Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica planirano 50 miliona maraka, implementaciju Zakona za zaštitu porodica s djecom izdvojeno je 20 miliona maraka - rekla je Milićević.

Ministrica je istaknula i poticaj za poljoprivredu, za koji je za narednu godinu planirano 87 miliona maraka, 18,3 miliona više nego prošle godine. 

- Za 7 miliona maraka povećani su transferi za raseljene kategorije i izbjeglice. Krajnje je vrijeme da se napravi analiza dosadašnjih utrošaka i da se ubrzaju procesi na implementaciji aneksa 7. Dejtonskog sporazuma. Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je na 30 miliona, povećan je za 24 miliona u odnosu na raniju godinu - naglasila je Milićević, dodajući da je 21 milion maraka planiran nižim nivoima vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.