DRUGA DIMENZIJA

Frizer s čekićem u ruci: Šta radi "hibrid" u srcu sarajevske čaršije

U bh. prijestonici, ali i šire poznat je po izuzetnom izražaju i lakoj ruci koja ispušta teške zvukove

Piše: I. Kriještorac - S. Mujić / Avaz.ba

18.12.2019

Umjetnik, dizajner, muzičar, kovač, kazandžija, kujundžija ili jednostavno Omar Krasnić. U bh. prijestonici, ali i šire poznat je po izuzetnom izražaju i lakoj ruci koja ispušta teške zvukove.

Završio je srednju frizersku školu pa bio konobar, ali to nije htio. Potom se posvađao s društvom iz benda pa se više nije htio baviti muzikom. Nakon vojnog roka odlučio je naći „normalan“ posao i tako se zaposlio u kazandžiluku - isprva kao trgovac.

- Kad je gazda vidio da me to interesira, onda me naučio neke stvari koje su njemu trebale u tom momentu i kad sam ja vidio te mogućnosti - da možeš raditi sve, da nema limita, onda sam dao otkaz i počeo raditi od kuće i tako već 20 godina – priča Krasnić za „Avaz“.

Umjetnine Omara Krasnića - Avaz
Dnevni avaz
Omar Krasnić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Za sebe voli reći da je hibrid jer, osim u bosanskoj tradiciji, inspiraciju pronalazi u drugim tradicijama i mitologijama.

Od njega kupuju mnogi bh. građani, a posebno su oduševljeni stranci. Naručivali su radove i političari, ali, kako kaže, s obzirom na to da je ilegalno radio sve ove godine jer mu je uvijek falio baš "onaj jedan papir", sve je bilo pod velom tajne. 

Ovdje te tretiraju kao ilegalca, stari zanati su ugroženi, ali hajmo ih skroz ugasiti pa ćemo onda uzeti novac od nekih EU fondova da dignemo sve to ponovo na noge - smiješno. Zapravo, tužno je sve to - ističe Krasnić.

O tome koliko se mladi zapravo zanimaju za zanat, koliko zarađuje i kakvi mu sve, kako kaže, pacijenti dolaze, saznajte u videu. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.