RAZGOVOR

Fatih Keskin: Nemam nikakve veze s Gulenom

U Centru nisam imao pristupa internetu, ali su mi moja supruga i prijatelji koji su dolazili u posjetu prenosili informacije

Fatih Keskin: Jučer otputovao u Bihać porodici. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

18.12.2019

- Dani u Imigracionom centru su tekli sporo. Okruženje je bilo, blago rečeno, zanimljivo. Upoznao sam veliki broj ljudi iz zemalja Bliskog istoka, mene nisu uznemiravali, ali primijetio sam da među njima ima dosta neslaganja - kazao je na početku razgovora za „Avaz“ Fatih Keskin, direktor Una-Sana koledža u Bihaću, koji je preksinoć pušten iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu. 

Nacionalna sigurnost

Keskin je uhapšen u Bihaću 2. decembra pod sumnjom da je počinio određena krivična djela te je označen kao prijetnja za nacionalnu sigurnost u BiH.  

- Kolege su mi donijele knjige, tako da sam čitao. Osjećao sam se ipak sigurno tamo i moram priznati da me osoblje odlično tretiralo. Vidjeli su da sam drugačiji od ostalih - pojašnjava Keskin.

Njegovo hapšenje izazvalo je mnogobrojne reakcije profesora i učenika škole, javnosti, političkih stranaka.

Službeni put

- U Centru nisam imao pristupa internetu, ali su mi moja supruga i prijatelji koji su dolazili u posjetu prenosili informacije. Puno mi je to značilo u teškim momentima. Međutim, nisam se mogao oteti utisku da je način na koji sam uhapšen bio sličan operaciji koja je izvedena na Kosovu kada je kidnapovano i u Tursku izručeno šest državljana - istakao je profesor Keskin.

Naglašava da se nikada nije sastao s Fetulahom Gulenom, bez obzira što su ga mnogi povezivali s njim.

- Nikada nismo imali kontakt, bez obzira što mi je poznata njegova literatura, pogotovo ona vjerska i ona koja se tiče dijaloga među ljudima i različitim kulturama. Moja najveća briga, ali i snaga, bila je moja porodica. Supruga je nekako pokušavala djeci objasniti da sam na službenom putu - kazao je Keskin, dodavši da strahuje za sigurnost svoje porodice.



Ohrabruje me podrška UN-a

Profesor Keskin kazao je da vjeruje u bh. pravosuđe.

- Ne strahuje samo moja porodica, već i druge moje kolege koji su državljani Turske, a uposlenici Una-Sana koledža u Bihaću. Ohrabruje nas i podrška UN-a, OSCE-a, ali i drugih stranih ambasada u BiH, koji su nam pružili punu podršku i, kako sam kasnije saznao, konstantno pratili tok procesa - kazao je Keskin.

Sud BiH uvažio je tužbu advokata Fatiha Keskina i poništio rješenje Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.