JER MI JE STALO

Završen jedan od kapitalnih projekata Općine Maglaj: Izgrađena fekalna kanalizacija u naselju Masurići

Projekt su zajednički sufinansirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Maglaj

Radovi završeni u martu. Općina Maglaj

Piše: Avaz.ba

18.12.2019

Jedan od kapitalnih projekata Općine Maglaj bila je izgradnja fekalne kanalizacije u naselju Masurići.

U okviru projekta „Izgradnja fekalne kanalizacije naselja Misurići- Općina Maglaj- nastavak izgradnje“ koji su zajednički sufinansirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Maglaj, 6. marta ove godine završeni su radovi.

Mještani su dobili novu kolektorsku mrežu fekalne kanalizacije, uz istovremenu zaštitu izvorišta i vodozaštitnih zona izvorišta gradskog vodovodnog sistema koji služi za snabdijevanje vodom stanovništva općine Maglaj.

Izgrađeno je 273 metara nove fekalne kanalizacije sa pripadajućom opremom i objektima shodno projektnoj tehničkoj dokumentaciji.

Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBiH

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 77.365,85 KM od čega je Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansirao 28.917,46 KM. 

Projekat Izgradnje kanalizacije naselja Misurići je prepoznata kao najprioritetnija obaveza Općine Maglaj sa aspekta zaštite od zagađenja vodozaštitnog prostora gradskog vodovodnog sistema, kao i prevencije nastanka klizišta te stvaranja prihvatljivih uvjeta za život građana kao i aspekta očuvanja čovjekove okoline i Općina Maglaj je u proteklom periodu, zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH kroz više faza, od 2010 godine realizirala značajan dio ovog kompleksnog, integralnog projekta.

Posebno je značajno nastojanje i pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH u pravcu podrške razvoju lokalnih zajednicau pravcu ispunjenja Strategiji upravljanja vodama FBiH, upravljanje vodama u FBIH, stanje i ciljevi do 2020. godine, i strateškog cilja.

Postizanje i održavanje dobrog stanja površinskih i podzemnih voda radi zaštite akvatične flore i faune i potreba korisnika voda, odnosno operativnih ciljeva Smanjenje tereta zagađenja od urbanih/sanitarnih otpadnih voda i Izgradnja sustava za prikupljanje, odvodnju i tretman otpadnih voda za naselja ispod 2.000 stanovnika, kao najznačajniji izvor zagađenja voda, naselja koja, zbog neizgrađenih kanalizacijskih sustava i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, izravno ugrožavaju kvalitetu površinskih i podzemnih voda.

JER MI JE STALO

Probudimo svijst o zaštiti okoliša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.