BLIDINJE

Zelene doline, visoke planine i čisto jezero

Brojne ugrožene i rijetke vrste ptica i bogato kulturno-historijsko naslijeđe

Prirodne ljepote BiH. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

31.3.2020

Park prirode Blidinje smješten je na području visokih gorja središnjih Dinarida, a u sastavu je tri kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog.  

Ovo mjesto, koje je dobilo ime po jezeru Blidinje, prostire se na impresivnih 358 kvadratnih kilometara i istinski je raj za oči i melem za dušu.  

- U svrhu očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih dobara, Blidinje je proglašeno zaštićenim područjem zbog naglašene krajobrazne vrijednosti, brojnih ugroženih i rijetkih vrsta i staništa te bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa - navode iz Javnog preduzeća „Park prirode Blidinje“.

Parkom prirode proglašeno je 24. marta 1995. godine. 


Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZO FBiH

U sklopu finansijske podrške Federalnog ministarstva okoliša i turizma izrađen je revidirani Plan upravljanja Parka prirode, koji je strateški dokument za ovu ustanovu i koji se, kako je to naveo direktor Zdravko Kutle, odnosi na period od 2020. do 2030. godine.

- Ovaj dokument tako sadrži razvojne smjernice, način korištenja i upravljanja područjem te među ostalim i smjernice za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva - iznio je Kutle.

Unutar granica Parka prirode Blidinje nalaze se dva zaštićena područja koja su proglašena još prije osnivanja Parka u kategoriji rezervata prirode regionalne vrijednosti.

Riječ je o Jezeru Blidinje, površine 92,4 hektara, s prvim stepenom zaštite te Šumskom predjelu Masna Luka, površine 100 hektara, s prvim i drugim stepenom zaštite. Šumski predio Masna Luka zaštićen je zbog karakteristične fitocenološke šumske zajednice na planini Čvrsnici s raritetnom i endemskom florom i faunom.

Park prirode Blidinje jedan je od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine.

To je idealno mjesto za doživljaj zelenih dolina, visokih planina i čistog jezera.

Nezaobilazno je odredište planinara iz cijele zemlje i regiona, jer u zagrljaju je Vran planine i Čvrsnice, koja je u planinarskim krugovima nezaobilazno mjesto za uspinjanje, a na kojoj se nalazi nesvakidašnji prirodni fenomen Hajdučka vrata.

Konjički klubovi, branje bilja i sir iz mijeha i borovača

Uz planinare, Blidinje pohode i brojni biciklisti, ali i svi oni koji žele „napuniti baterije“ uživajući u opuštajućem jahanju i druženju s konjima, jer na Blidinju djeluju dva konjička kluba.

Svi koji su željni iskusiti malo drugačiju avanturu, na Blidinju mogu uživati u panoramskoj vožnji kvadom kroz najzanimljivije dijelove Parka. U moru zanimljivosti, van razvikane zimske sezone, na ovom mjestu možete uživati i u branju ljekovitog bilja, koje u „Visit Blidinje“ organiziraju uz stručnu podršku.

Blidinje je, kao uostalom, i veliki dio Hercegovine, poznat po siru iz mijeha, koji i danas spravljaju u nekolicini tamošnjih domaćinstava. Posebno je zanimljiva borovača, karakteristično piće koje se spravlja od vrhova borova potopljenih u domaću lozovaču. 

ČUVAJMO

Naš okoliš, i zbog naše djece

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.