SARAJEVO

Federacija se zadužuje za 25 miliona eura: Uskoro obnova HE Čapljina i utopljavanje Kantonalne bolnice u Zenici

Iz sredstava zajma ne mogu se plaćati carine, porezi i druge dažbine

Piše: A. Č. / Avaz.ba

19.12.2019

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Završena je treća vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Delegati su se izjasnili o dvije odluke o zaduženju Federacije kod inozemnog kreditora radi realizacije Projekta rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacijske Hidroelektrane Čapljina, kao i za stvaranje uvjeta poboljšanja energetske učinkovitosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Obje tačke su prihvaćene, što znači da će se Federacija zadužiti za 25 miliona eura za ova dva projekta.

Prva tačka dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između "Kreditanstalt fur Wiederaufbau Frankfurt na Majni", Federacije i "Elektroprivrede HZ BiH“ za realizaciju projekta akumulacije Hidroelektrane Čapljina. 

Ministrica finansija Jelka Milićević u obrazloženju je rekla da je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog o zaduženju i iznos zajma je 15 miliona eura, rok otplate je 15 godina, grejs period četiri i po godine, datum plaćanja glavnice i kamata je 15. maj i 15. novembar svake godine, a iz sredstava zajma se ne mogu plaćati carine, porezi i druge dažbine.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Federacija BiH će, na osnovu navedenog podugovora o zajmu sredstva, 10 miliona eura prenijeti na Zeničko-dobojski kanton.

Nakon okončanja vanredne, pred delegatima će biti redovna sjednica i mnogo teži posao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.