ŠOKANTNO

Misteriozni nestanak: ISIL-ovac Armin Abdulah Čurt nije preživio?

Otpao s tri spiska, provjerava se sada je li možda ubijen, porodica u šoku, nemaju nikakve informacije

Čurt (desno): Otišao u Siriju kao dječak. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

21.12.2019

Sud BiH jučer je na prijedlog Tužilaštva odredio jednomjesečni pritvor petorici bh. ISIL-ovaca koji su preksinoć iz Sirije deportirani u BiH. 

Radi se o Emiru Ališiću, Jasminu Keseroviću, Hamzi Labidiju, Senadu Kasupoviću i Miralemu Berbiću. Pritvor im je određen zbog straha od bijega.

Još u SIPA-i

Preostala dva deportirana ISIL-ovca, Armin Dželko i Muharem Dunić, sutra navečer SIPA će prebaciti u nadležnost Tužilaštva, koje će, kako stvari stoje, tražiti njihovo pritvaranje. 
Inače, bh. državljani deportirani iz Sirije u BiH u ruke policijskih agencija stigli su skoro goli i bosi, tek u gumenim papučama, u kojima su proveli skoro dvije godine u zarobljeništvu u kampovima pod kontrolom Kurda, dok Turska nije preuzela ove položaje. 

Poslije im je, tek na molbu advokata, kupljena i odjeća i obuća. Keserović je tražio da mu se u pritvor donese Kur'an.

Velika je sada misterija šta se desilo sa Sarajlijom Abdulahom Arminom Čurtom. On je trebao biti deportiran još prošle godine, zajedno s Ibrom Čufurovićem, a bio je na spisku ISIL-ovaca koji su trebali u Sarajevo doći i u oktobru. No, preksinoć se nije našao na letu za Sarajevo.

Prema informacijama „Avaza“, Čurt je bio teško bolestan. Sada se provjerava je li uopće i živ. On se nalazio u kurdskom zatvoru u sirijskom gradu Deriku, u kojem su Kurdi većina. Neki od bh. državljana, prilikom jedne od posjeta bolnici u Deriku, tvrdili su da su ga vidjeli s lancima, da je bio u teškom stanju, vidno mršav i da je, ustvari, više ličio na živog kostura.


S jedne od fotografija iz 2016. godine koje je objavljivao na društvenim mrežama. Avaz

Zdravstveni problemi

Osim toga, u ovom zatvoru navodno je i nastupila oružana pobuna. Naši izvori iz sigurnosnih agencija provjeravaju je li Čurt možda i ubijen. Većina sagovornika „Avaza“ sumnja da je on, s obzirom na teško stanje u kojem se nalazio i zdravstvene probleme, uopće i preživio, ali zvaničnu potvrdu niko nije dobio. Tokom zarobljeništva izgubio je više od 20 kilograma, a imao je velikih problema sa srcem.

- Oni koji su ga vidjeli u bolnici tvrde da ima veliku rupu pored srca. Ali se ne zna šta je uzrok tome – kaže naš izvor.

On je u Siriju otišao po završetku srednje škole. Kao dječak. S tek napunjenih 18 godina. Njegova majka živi u Sarajevu. Danima čeka na informaciju iz Tužilaštva da joj jave šta joj je sa sinom.


Tri žene ostaju u Delijašu

Žene s djecom koje su deportirane u azilantski centar Delijaš ostat će tu još neko vrijeme. Kako smo i objavili, radi se o Amini Kečo, Medini Delić, Sadžidi Dedić, Aidi Kobić, Meli Horić i njenoj majci Sabriji.

Saznajemo da su se tri žene protivile deportaciji jer i dalje imaju radikalne stavove. One su bile u mjestu Baguza.

Iman, četverogodišnje siroče koje je u Siriji ostalo bez roditelja i sestre, završilo je preksinoć u zagrljaju djeda i nane. Ona je odmah predata njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.